Само за ден са станали два тежки инцидента с тротинетки

Два тежки инцидента с електрически триколки в „Слънчев бряг”. Пострадали са две деца. Едното от тях е блъснато от пиян турист, а другото само е управлявало триколката, но се е ударило в паркиран автомобил.

Първият инцидент става в четвъртък по обяд на една от най-оживените улици в пешеходната зона на курорта. Дете от Англия на година и половина е пометено от молдовски гражданин. Свидетел е Марияна.

„Видях как мина бързо една триколка, бутна детето и мина отгоре му, просто беше ужасяващо. Имаше на главата рана, на устната и крачето му посиня”, разказа очевидецът Марияна.

Водачът на триколката остава на мястото до идване на полицията.

Общинари се качиха на триколки в Димитровград (ВИДЕО)

„Видимо не беше пил, но хората, които го наобиколиха казаха, че той мирише на алкохол и са го питали и той е казал, че е пил”, каза още Марияна.

Пробата му за алкохол показва 2,24 промила. Задържан е за 24 часа.

„Малкото дете действително е излязло внезапно, но то е в условията на пешеходна алея, по която въпросната триколка се е движила с несъобразена с пътните условия скорост”, каза още говорителят на ОДМВР - Бургас Цветелина Рандева.

Спускане с триколки стана хит в интернет

Вторият инцидент става няколко часа по-късно. Дете на 10 години от Англия забива електрическата си триколка в паркирал лек автомобил. Отново заради несъобразена скорост. Разминава се с разкъсно-контузна рана на коляното. 

Божидар дава триколки под наем. Твърди, че винаги инструктира клиентите как да управляват безопасно. След като туристите се отдалечат обаче, контрол няма. На деца позволява да се качат само ако са над 14-годишни. Но имало и изключения.

„Преценяваме хората, в смисъл, ако е някое дете 13-годишно, а го виждам, че е по-високо и може да кара, няма проблеми”, поясни Божидар.

От месеци експерти по пътна безопасност настояват да се въведат по-строги правила за карането на електрическите триколки и тротинетки. Като задължителна застраховка, въвеждане на възрастова граница от 14 години, а също и ограничение на скоростта от 20 км/ч.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.