От учебното заведение обясняват, че причина да искат пари е забавянето на държавната субсидия

Задължително дарение в размер на 900 лева на ученик, за да прекрачи прага на гимназия във Варна на 15 септември. Таксата се изисква от родителите на близо 60 деца, възпитаници на частното училище към Техническия университет, въпреки че те са подписали договори, в които ясно е посочено, че обучението им е безплатно.

ЗА КВАЛИФИЦИРАНИ КАДРИ: Откриват нови професионални паралелки

Гимназията към университета отваря врати през 2018 г. Приема две паралелки с безплатна форма на обучение. Сред тях са близнаците на Здравко. Подписват и договор, в който ясно пише, че не се налага да заплащат каквито и да е такси. Такива сключват и родителите на други ученици. 

„Има анекс към договора, който ни уверява в това, че няма такса обучение и то реално е безплатно. Не трябва да плащаме нищо”, обяснява Виктория Пенева.

За тази година обаче има промяна, за която родителите разбират 2 седмици преди началото на новата учебна година.

„Бяхме поканени на предварителна родителска среща от новия ректор и ръководството. Като за добър ден казаха „Вие ще трябва да платите 3 пъти по 300 лева, за да ви е по-удобно, в неплатената специалност”, разказва Здравко Хаджийски.

КРИЗА ЗА УЧИТЕЛИ: Ще останат ли ученици без преподаватели?

От учебното заведение обясняват, че причина да искат пари е забавянето на държавната субсидия. Тя щяла да бъде получена чак през януари догодина. Събирането на такси наричат „доброволна помощ”.

„Родителите знаят, че няма частни гимназии без такси. За да продължи качественото обучение, този кратък период от септември до януари трябва да бъде подпомогнат от финансовата помощ на родителите и това е тяхната воля”, коментира ректорът на Техническия университет Венцислав Вълчев.

Боил Банов поиска оставката на директора на Националното музикално училище в София

Според ректора на университета повечето родители били съгласни да платят. Образователният министър научи от NOVA за събирането на задължителна доброволна помощ.

„Не може без съгласието на родителите това нещо да се случи. Ще проведем разговори с висшето училище да видим какви са възможностите”, посочи министърът на образованието Красимир Вълчев.

След сигнала до образователното министерство ще бъде извършена проверка.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.