Чудовищната буря отне живота на дете, потопи цели градове, прекъсна електричеството

Ураганът „Дориан” помете Бахамите. Чудовищната буря от най-високата - 5 степен, отне живота на 7-годишно дете, потопи цели градове, наводни стотици къщи, отнесе покриви и прекъсна електричеството.

Втората най-силна буря в Атлантическия океан, регистрирана някога, бавно се мести към източното американско крайбрежие.

„Дориан” връхлетя островите Абако и Голяма Бахама като ураган от най-високата степен.

„Изправени сме пред ураган, какъвто не сме виждали в историята на Бахамите. Скоростта на вятъра е 290-300 километра в час, а поривите надвишават 320 километра в час”, обяви премиерът Хубърт Минис.

Въпреки прекъснатите комуникации, засега се знае, че щетите на Бахамите са огромни - повече от 13 000 къщи са разрушени. В социалните мрежи хората публикуват снимки на потопените си домове. А синоптиците предупредиха, че се очакват 7-8 метрови вълни, по-високи от покривите на много къщи на островите.

„Това е смъртоносна буря. Чудовищна буря. Много хора не послушаха призивите ми да се преместят към центъра на острова и решиха да останат. Мога само да им кажа:  надявам се, че това не е последния път, в който чуват гласа ми. Нека Бог бъде с тях”, заяви още премиерът.  

В момента ураганът „Дориан” се намира на около 200 километра от Източното крайбрежие на Съединените щати. Три щата - Флорида, Южна Каролина и Джорджия, наредиха принудителна евакуация на 1 милион души.

„Това е бурята на бурите. Не знаем къде ще удари. Не знаем какви ще са последствията. Но знаем, че няма да е добре, когато се приближи към сушата”, заяви шериф Дейвид Шор.

„Дориан” се движи на запад със скорост 10 километра в час, но засега е трудно да се предвиди траекторията му и дали ще се усили.

„Моля всички на пътя на урагана да чуят предупрежденията и да спазят заповедта за евакуация от местните власти. Колкото по-бавно се движи, толкова по-мощна става”, заяви американският президент Доналд Тръмп.

Очаква се „Дориан” да достигне бреговете на Флорида късно тази нощ българско време с проливен дъжд и опустошителен вятър.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.