Общината критикува две дружества

Поредно обгазяване за жителите на Бургас. 27 сигнала за неприятни миризми от различни райони на морския град са постъпили в общината късно снощи. Гражданите са усетили миризма на пропан- бутан и на нефтопродукти. Днес общинската администрация в морския град разкритикува екоинспекцията.

Задушливата миризма започнала да се усеща в различните части на Бургас и отдалечените квартали около 23 часа-Манол се прибирал от Слънчев бряг и усетил миризмата още с влизането в града. „У дома жена ми пита, абе какво става навън,защото вкъщи не се диша. Бяхме принудени наистина да затворим прозорците и в стаята на децата, и в спалнята,където ние спим. По никакъв начин не преувеличавам,беше брутално –Миризмата беше брутална, представям си във въздуха какво се е носело,това което не можем реално да видим, но пък влиза в дробовете ни”, коментира Манол Тодоров.

10 деца в Спешното в Бургас заради съмнения за обгазяване

Миризмата усетили и в квартал „Долно Езерово”. „Много тежко беше, какво беше и изчезна сетне ,ама не беше приятно”, сподели Гено Генов.

„Аз лично много се притеснявам от тези миризми и така нататък,аз съм астматичка, разбира се,как няма да се притеснявам”, пък обясни Ваня Колева.

Сигналите получени във времето от 23 до 3 часа сутринта, от притеснени хора на дежурния телефон в общината са 27. Ситуацията създаде напрежение между общината и екоинспекцията. „Притеснени сме, че все още нямаме отговор какъв е източника на замърсяването,защото основно се споменаваше мирис на пропан-бутан, мирис на въглеводороди,концентрирано в „Долно Езерово” беше на бензен. И затова ще настояваме за бърз отговор от  РИОСВ и конкретно от „ЛУКОЙЛ” -Бургас”, заяви кметът на града Димитър Николов.

Спират два от генераторите на ТЕЦ-а в Перник, използвали неразрешено гориво

И проверката била извършена, основно на площадката на бургаската рафинерия Превишения на контролираните замърсители не са отчетени. „Както винаги сме твърдели най-големият източник за миризми, това са старите екологични щети на територията на завода”, обясни инж. Тонка Атанасова, директор на РИОСВ-Бургас.

От Община Бургас настояват за промяна на Закона за въздуха и да се дадат повече правомощия на местната власт. По-конкретно общинските съвет ида имат право да вземат решения и вето на комплексните разрешителни на големите индустриални компании, за да може местната  власт по-активно да участва в процеса на получаване на разрешителни за работа на тези предприятия”, обясни още градоначалникът.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.