Колоната от Банско достигна около 15 километра

Задръствания по границата с Гърция и по южното Черноморие.  В последния "дълъг" уикенд от лятото хиляди тръгнаха на път към дома и се включиха в километрични опашки по пътищата на България.

Изключително сложна е пътната обстановка в Югозапада. Тапи има при Кресна, опашката там достига 5 километра, а на пътя от Банско – около 15 километра. Сутрешното спокойствие на Кулата изчезна около 11 часа. Тогава като по график стотици автомобили се изсипаха на границата. И се образува колона от около километър. 

 

Голямото пътуване за празника продължава

В най-натоварените моменти граничните власти реагираха и на лентите за камиони, започваха да проверяват автомобили.

Вече на българска територия, сериозно задръстване се образува преди Кресна на връзката между АМ Струма и Е79. На излизане от Кресненското дефиле шофьорите попадаха в нова тапа, която обаче продължаваше чак до Симитли. Огромна колона се образува и на пътя от Банско.Според туроператорите трафикът от и за Гърция ще продължи да бъде интензивен и през следващата седмица, защото интересът към почивки и море в южната ни съседка продължава да е много голям и през септември. Няколко леки катастрофи са станали в Пиринско заради тежкия трафик. Около 17.30 часа е станала една по-тежка такава. Лек автомобил е самокатастрофирал. Пострадали са двама души.

Опашки през целия ден и на пункта „Маказа” на границата с Гърция. Интензивен бе трафикът на пункта през целия ден – до ранния следобед в посока южната ни съседка, а след това движението се обърна към България.  Трафикът се облекчи преди минути. В момента се преминава спокойно и в двете посоки. Огромна част от преминаващите през „Маказа” са румънци.

 

Кошмарен трафик и за прибиращите се от южното Черноморие към вътрешността на страната. От сутринта километрични опашки от автомобили се образуваха от Приморско към Бургас, като най-сериозен беше проблемът за тези, които се включат в трафика от Созопол. Търпение беше нужно и на водачите от слънчев бряг и Несебър. За много от тях времето, за да се качат на магистрала „тракия” се увеличи няколко пъти.

Репортери: Димитър Иванов, Антон Чавдаров и Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.