Как се е стигнало до фаталния край?

7-годишно дете почина от ушно възпаление в Италия, защото родителите му отказвали да го лекуват с антибиотик. Италианските власти ги дават на съд. Родителите на момченцето били привърженици на хомеопатичното лечение и не смятали за необходимо да свалят температурата на сина си с медикаменти. Лекували го само с противовъзпалителни билки. Те били и против ваксините.

Според прокурора, повдигнал обвинение срещу родителите, те са предизвикали смърта на детето си, въпреки всички сигнали, че билките не били достатъчни да преборят отита.

Хаос заради здравните документи на учениците в София

7-годишният Франческо издъхнал в болницата в Анкона, където постъпил, след като обикновено ушно възпаление се изострило и преминало в енцефалит. Това казват лекарите, а според прокуратурата, причината за смъртта му е безотговорното поведение на неговите родители и престъпното лечение на лекар хомеопат. Майката и бащата му се доверили, тъй като той лекувал детето от няколко години. 

След смъртта на Францеско на Ботуша се заговори за това колко е важно законодателят да се намеси, тъй като и в Италия ваксините са задължителни. Училищата и детските градини не приемат деца, ако родителите не представят документи за направени имунизации. Майките и татковците антиваксъри обаче опитаха да заобикалят закона и да изфабрикуват сертификати, за което бяха наказвани. 

Информация: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.