825 000 тона български боклук е изнесен за горене в различни части на Европа, обясни Нено Димов

"За 2018 година разрешението за внос на отпадъци е за около 85 000 тона. В ТЕЦ-овете са изгорени под 3%". Това заяви в предаването "Здравей, България" министърът на околната среда и водите Нено Димов. 

Отровен ли е въздухът край топлоцентралата в Перник?

По думите му страната ни е единствената в ЕС, която е въвела ограничение за вноса на отпадъци за горене от 50%. Той обясни и как се извършва транспортът им. "На практика транспорта на боклук се регламентира по два начина. Има отпадъци, които са в един зелен списък, които се движат свободно из Европа. Те се събират на база регламент и е част от свободното движение. Има и други нотифицирани, които държавата, които ги приема, трябва да даде съгласие. Трябва да разграничим тези два потока, защото тези, които нотифицираме са ясни, а тези, които се движат свободно с декларация се публикуват в базелската конвенция и стават ясни две години, каза той. „Процесът на оползотворяване на отпадъци в Европа се стремят да бъде разделен, така че различните потоци да могат да бъдат третирани по правилен начин в различни държави. Целта на европейската политика изобщо е в рамките на 10-15 години да се депонират не повече от 10 %. Това означава, че пи максимума за рециклиране, от 65%, има една разлика от 25 минимум, която трябва да се изгаря“, каза Димов.

 

„Топлофикация Перник” спря два от генераторите си и топлата вода в града

Екоминистърът допълни, че е изпратил станция за измерване на чистотата на въздуха в Перник в момента, в който местната топлоцентрала спря да работи. „Станцията трябваше да работи една седмица без това да е известно. И вчера завърши тази седмица, в която половината време ТЕЦ-ът не беше работил, а другата половина работеше, като работата му беше само с разрешеното гориво – въглища. Резултатът беше, че след като той заработи, се повишиха рязко емисиите на серни окиси, което е съвсем нормално. И другото, което се повиши, са фините прахови частици”, обясни Димов.

Екоминистърът е на мнение, че ако не е била предприета крайната мярка - спирането на топлоцентралата, нямало как тя да бъде принудена да премахне от площадките си неразрешеното гориво - слама и дървесен чипс.

Съдът постанови пускане на двата спрени парогенератора на ТЕЦ-а в Перник

За 2018 година около 825 000 тона български боклук е изнесен за горене в различни части на Европа. 

Нено Димов е категоричен, че в нито един от градовете, които се оплакват от замърсяване на въздуха, няма разрешение за горене на RDF. 

Целия разговор гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.