Според родителите секцията е била необезопасена

2-годишно дете е с премазани пръсти, след като рафт от шкаф падна върху ръката му в столична детска градина.

Според родителите секцията е била необезопасена. Снимка с ръката на пострадалото дете се разпространи в социалните мрежи с позволение на майката. Тя обаче не пожела да застане пред камера.

„Момиченцето е сипвало вода, която е точно до този шкаф. Тя се е протегнала да вземе един балон. Секциите са нови, досега никога не е имало проблеми. Паднал е рафт, няма счупени фаланги, няма премазани пръсти - леко е засегната плътта. Зашито е и дано детето се оправи бързо”, заяви за NOVA Нина Стоименова, учител в 151 ЦДГ "Леда Милева".  

По време на инцидента в групата е имало само един преподавател.

Катерушка в двора на детска градина падна върху 4-годишно дете

„По принцип лелите, помощният персонал са до 16.30. След това учителката остава сама с всички деца. Капацитетът е 25, ние гледаме много повече. Колежката е изключително отговорна, така че съжалявам наистина, но това е положението”, поясни Стоименова.

Въпреки че със заповед на министъра на образованието всяка детска градина и училище трябва да съобщава за станал инцидент максимум до час след случилото се, ръководството в тази детска градина запазва пълно мълчание дни наред.

Падналото от втория етаж дете може да бъде отнето от родителите му

Някои родители научили от децата си, които разказали, че видели кръв и линейка. Отказаха обаче да застанат пред камерата ни. Други родители научиха от екипа на NOVA за станалото.

От Столична общината също не били уведомени от директорката, а от сигнал на родител.

„Това, което тя неглижира е, че пръстчетата му просто били притиснати, но не каза, че е такова тежко състоянието. Това ние го разбираме от родителите, които са изкарали съответните медицински документи”, поясни Емил Миков,  гл. експерт в дирекция "Образование" - Столична община.

От общината тепърва ще проверяват има ли необезопасени мебели в градината и можел ли е инцидентът да бъде предотвратен. Днес не открихме директора на работното му място.

Родителите на детето са категорични, че ще търсят правата си в съда.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.