Визитата на премиера е първата по рода си в историята на дипломатическите отношения между двете страни

България започва преговори за изграждането на завод за електрически автомобили. Новината идва от Южна Корея, където премиерът Бойко Борисов е на държавно посещение. Страната ни е отправила такова предложение към концерна „Хюндай”. Междувременно продължават и преговорите с „Фолксваген”. В Сеул Борисов получи и 9-ти дан по таекуондо.

В същото време друга южнокорейска компания проучва страната ни, за да инвестира милиард и половина евро за изграждането на завод за батерии. Премиерът изрази надежда, че и политическите лица ще подкрепят България в опита си да засилят търговско-икономическите отношения между двете страни.

По време на визитата му стана ясно, че България започва преговори за изграждането на завод за електрически автомобили.

СНИМКИ ОТ ВИЗИТАТА ВИЖТЕ ТУК

 

В същото време друга южнокорейска компания проучва страната ни, за да инвестира милиард и половина евро за изграждането на завод за батерии. Премиерът изрази надежда, че и политическите лица ще подкрепят България в опита си да засилят търговско-икономическите отношения между двете страни.

Офертата за нов завод идва от България към автомобилния гигант. „Да се надяваме през бордовете, всяко лято минават някои от решенията и намеренията им да продължат към успех. Но така или иначе продължаващите с „Фолксваген” преговори са се чули навсякъде по света. Както те, така и всички големи компании освен изпълнителната им власт имат и бордове на директори”, коментира премиерът.

 

„Говорим за електрически автомобили, автономни автомобили. За създаване в България на център за изпитване на автономни автомобили, както и части за електрически автомобили”, обясни Емил Караниколов, министър на икономиката.

За да започнат преговори по същество, България ще се свърже с Европейската централа на автомобилния концерн, което ще се случи веднага след визитата в Сеул. При разговорите си с президента и министър – председателя на Република Корея през следващите два дни, Борисов ще търси подкрепа за такава инвестиция. „Да ни съпортват. Защото това са частни компании, не са държавни, от другата страна на границата щеше да зависи от премиер и президент, колкото си по в сферата на демокрация, толкова мповече могат да ни помогнат, да ни презентират”, допълни още министър-председателят.

 

Дали „Хюндай” ще поискат да строят завод у нас, е въпрос на бъдещи преговори. Иначе, Борисов ще си тръгне от корейската държава с 9 дан по таекуондо. След като си го заслужи в седалището на бойното изкуство кукиуон.

Утре започват и официалните политически срещи. Първата е с министър – председателя на Южна Корея.

По-рано през деня Борисов положи венец пред Главната мемориална кула на Националното гробище в Сеул и отдаде почит пред паметта на загиналите корейци в движението за национална независимост в Корейската и във Виетнамската война. Там той получи и 9-ти дан по таекуондо. 

В мемориалния комплекс са погребани останките на 165 000 души. На мемориалната кула са изписани имената на 104 000 войници, чиито тела никога не са били открити. Всяка година на 6 юни в Националното гробище в Сеул се провеждат възпоменателни служби.

Борисов пристигна на официално посещение в Корея (ВИДЕО+СНИМКИ)

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.