Репортерът на NOVA Таня Иванова направи кратко обобщение на събитията по казуса

Бурни обществени реакции предизвика решението на Апелативният съд да освободи убиеца на Андрей Монов. Джок Полфриймън в момента е в общежитието за нелегални мигранти в Бусманци. А казусът със свободата му се заплита. В търсене на справедливостта се намеси и главният прокурор. Поиска преразглеждане на делото. А хората излязоха пред институциите в подкрепа на близките и в търсене на справедливост. Репортерът на NOVA Таня Иванова направи кратко обобщение на събитията по случая, станали през изминалата седмица. 

На  28-ми декември 2007-ма година австралиецът Джок Полфрийман убива студента по право Андрей Монов. Наръгва го с нож. Пробожда белия дроб и сърцето му. За престъплението Полфрийман е осъден на 20 години лишаване от свобода. Дължи и 400 хиляди лева обезщетение. Преди седмица обаче е освободен предсрочно от Софийския апелативен съд. На излизане от затвора поздрави заместник-директора, който в седем страници описа провиненията на Полфрийман зад решетките.

Младен Маринов за Полфрийман: Задействана е процедура за експулсиране

Въпреки становището от затвора магистратите решават, че австралиецът се е поправил. Решението на състава, председателстван от съдия Калин Калпакчиев, взето на 19 септември, обаче успя да изкара на улицата граждани, близки на жертвата и политици.  

„Това е позорно решение на един съдия. Трябва да бъде разгледан неговия случай от съдебния инспекторат и да бъдат приложени санкции върху него. Той трябва да загуби правото да практикува“, заяви лидерът на „Атака“ Волен Сидеров.

„Считаме, че решението е взето под натиск. Очевидно то противоречи на морала, противоречи на справедливостта. Затова искаме да бъде преразгледано“, каза още Михаил Петров от МВМРО. Справедливостта съдиите оправдават със закона.

Джок Полфрийман има забрана да напуска България

„Съдържанието на тази справедливост е в закона. Съдиите са задължени да спазват и прилагат закона, съобразно доказателствата по делото“, каза още Красимир Мазгалов, член на УС на Съюза на съдиите в България.

„Тук стриктно трябва да зачитаме правото, без значение решението законосъобразно и обосновано ли е. Дали е постановено от законен състав…Но съдебният акт е факт“, допълни министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

Законът е спазен, но обществото е недоволно. Защото чувства несправедливост. Защото се пита - равнява ли се отнет човешки живот на по-малко от 13 години затвор.

Съдийската колегия към ВСС: Недопустимо е отправянето на обиди и заплахи към магистрати

В сянка остава мъката на едно друго семейство. Защото съдия Калпакчиев издава още една присъда в деня, в който пуска предсрочно Джок Полфрийма. На свобода излиза Борислав Динков, извършил убийство през 2008-ма година в София. Той е бил осъден на 17 години затвор.   

След бурната обществена реакция съдии призоваха да няма публичен линч срещу техни колеги. Но общественото недоволство не стихва. А магистратите, макар и независими, дължат отговори на тези, за които правораздават - на хората. За да се възстанови чувството за справедливост, може би е дошъл момента, в който съдиите трябва да обясняват и публично мотивите си, каквито призиви все по-често се отправя обществото. А пред NOVA Джок Полфриймън отказа да говори за убийството.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.