Процедурата по преразглеждане на предсрочното му освобождаване вече е в ход

Джок Полфрийман има забрана да напуска страната. Тя е била наложена още при ареста му след убийството на Андрей Монов и не е отменена, научи  NOVA от свои източници.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Процедурата по преразглеждане на предсрочното му освобождаване вече е в ход.

А тази вечер близки на убития студент протестираха с искане австралиецът да бъде върнат зад решетките. Шествието им тръгна от НДК и завърши пред Съдебната палата. 

Протест срещу освобождаването на Полфрийман - СНИМКИ

Джок Полфрийман вече има пасаван, но има и забрана да напуска България, научи NOVA. Тя е била наложена, още когато е започнало делото срещу австралиеца.

„МВР чака в момента всички нужни документи, за да напусне този човек страната. МВР ще изпълни решение на съд тогава, когато всичко е ясно”, каза Стефан Балабанов, зам.-министър на вътрешните работи.

От Министерството на правосъдието поддържат тезата, че Полфрийман не се е поправил в затвора. И изнесоха данни, че мъжът кроял планове за бягство, а в последно време се държал арогантно с надзирателите.

Зам.-вътрешен министър: Полфрийман остава в дома в Бусманци и заради персоналната му сигурност

„Този човек е с ниво на агресивност много по-високо от средното. Той е бил такъв в момента, в който е извършил престъплението, беше такъв и при нас през всичките тези 12 години. Той беше такъв и в момента, в който излезе от затвора”, заяви Николай Проданов, зам.-министър на правосъдието.

За първи път само по NOVA случаят коментира и зам.-главният прокурор Иван Гешев.

„Аз имам три деца, така че каквото и да кажа по този случай, има опасност то да бъде повлияно от емоции и коментарът да не е професионален. Затова няма да коментирам случая с убиеца Джок Полфрийман”, заяви Иван Гешев.

Определиха съдията по делото за отмяна на освобождаването на Полфрийман

От правосъдното министерство поставиха под съмнение и висшето образование на бившия арестант. Именно то беше посочено сред мотивите за предсрочното му освобождаване.

„Твърдеше, че учи, аз лично имам дълбоко съмнение. В неговото досие няма официален документ, че е взел изпит. Имаше едни удостоверения, които могат лесно да се манипулират”, заяви Проданов.

Днес Върховният касационен съд разпредели делото за възобновяване на процеса по предсрочно освобождаване, след искане на главния прокурор Сотир Цацаров. Съдбата на Джок Полфрийман е в ръцете на ВКС.

Репортери: Наталия Герджикова, Стоян Нешев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.