След близо два часа дебати с 68 гласа „за“, 85 „против“ и 11 „въздържали се“ депутатите отхвърлиха искането за промени

Спор в парламента колко често да се отчита премиерът пред депутатите. Народното събрание отхвърли предложението на БСП Бойко Борисов да се явява пред тях задължително поне веднъж месечно.

Депутатите отхвърлиха искането на социалистите – премиер и вицепремиери  да се отчитат пред парламента всяка първа сряда от месеца. „Не си мислете, че искаме да виждаме всеки месец премиерът тук, защото ни е много приятно да го слушаме”, коментира Таско Ерменков от БСП.

Назначават кметски наместници в населените места, в които няма да има избори

След като от гласувалите 164 депутати, "за" бяха 68, "против" бяха 85, а 11 се въздържаха, предложението не беше прието.

„В проекта предлагаме да засилим парламентарния контрол. Задължение е на министър-председателя и зам.-министър председателите да отговарят на народните представители. Министър-председателят се е явил едва няколко пъти в Народното събрание от началото на мандата”, заяви заместник-председателят на парламентарната група на БСП Крум Зарков.

Макар и в ролята на коалиционен партньор, от „Атака” подкрепиха левицата, като използваха темата, за да разкритикуват министри и вицепремиери от кабинета „Борисов 3”. „Тук на тази трибуна да идват и да отговарят на въпроси самозабравили се министри и вицепрмиери. Да отговарят за безобразията, които вършат”, каза Павел Шопов.

От ВОЛЯ защитиха властта, като отрекоха необходимостта от допълнителен блиц контрол. „Премиерът обича медиите, медиите обичат премиерът и той най-обстойно ни информира по всички злободневни теми”, коментира лидерът на партията Веселин Марешки.

Депутатите излизат във ваканция преди местния вот

От редиците на ДПС не взеха отношение в дебата. А в предложението на левицата от ГЕРБ видяха користна цел. „Вие искате да се възползвате от високия рейтинг на премиера. И да черпим от него, за да повишим рейтинга на Народното събрание”, каза Даниела Дариткова, председател на парламентарната група на управляващата партия.

А днес депутатите въведоха на първо четене санкцията безвъзмезден труд и за административни нарушения. „след като констатирахме абсолютните безсилия на сегашното наказание именно лишаване от права да се упражнява дадена професия, публично порицание и глоба. Тъй като глобите знаем определени общности не ги плащат”, заяви Искрен Веселинов от ВМРО.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.