Това обявиха Борис Джонсън и Жан-Клод Юнкер преди срещата на върха в Брюксел

Има сделка за Brexit! Европейският съюз и Великобритания се договориха. До компромисния вариант се стигна след две денонощия непрекъснати преговори.

Кога и как Великобритания ще напусне европейското семейство обаче ще се реши, след като парламентът в Лондон даде своя глас.

Британската телевизия пуска канал без новини за Brexit

Много горещи картофи на масата на преговори. Ще успее ли Борис Джонсън в това, в което три години не успя предшественичката му Терза Мей - да изведе Обединеното кралството от ЕС в края на месеца? Колкото до Брюксел отговорът днес е „да”, но топката отново отива в полето на Лондон.

А Европейските лидери трябва да защитят и авторитет и достоверността на обещанието, което дадоха на Скопие и Тирана - да започнат преговори за членство в елитния европейски клуб.

„Беше на моменти трудно, но постигнахме резултат. И го направихме заедно”, заяви Мишел Барние, главен преговарящ на ЕС за Brexit.

Преговарящите имат повод да се радват, защото договарянето на сделка отне много усилия. Но реалността е, че и тази сделка може да има съдбата на предишната, която не беше одобрена от парламента на Великобритания.

„Имаме сделка и вече няма нужда от отлагане. Тя внася яснота там, където Brexit внася несигурност. Сделката защитава гражданите на Съюза, както и целостта на Ирландия”, заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

„Сделката е добра и за двете страни и бих я нарекъл разумна и справедлива. Тя е отражение на големия обем работа, която свършихме”, заяви британският премиер Борис Джонсън.

Но опозицията във Великобритания не е съгласна. Правилата за Северна Ирландия остават специални и това може да провали сделката.

 

 

„Сделката не дава свободно придвижване между Ирландия и Северна Ирландия и създава митнически пунктове в открити води. Такава сделка не можем да подкрепим и ще гласуваме срещу нея в събота”, заяви лидерът на лейбъристите Джереми Корбин.

Парламентът на Великобритания се събира в събота. Това е първо съботно заседание от близо 40 години. Освен опозицията, проблем могат да се окажат съпартийците на Борис Джонсън. Консерваторите са разделени на привърженици и противници на Brexit и на няколко пъти гласуваха срещу собственото си правителство.

Кралица Елизабет II: Brexit на 31 октомври е приоритет (ВИДЕО+СНИМКИ)

Извън драмите около Brexit, Съветът в Брюксел решава дали и кога Северна Македония  Албания да започнат същински преговори за членство в Евросъюза. И тук има напрежение, като Франция спира даването на дата на Скопие, а Холандия и Дания са против насрочването на преговорите за Албания. Всички лидери се опитват да убедят французите, че ново отлагане ще донесе само негативи.

„Това ще бъде историческа грешка, ако не ги допуснем до старт на преговори. Това ще бъде тежък удар за народите в тези държави, на които им казват: „Вие не ставате”, заяви премиерът Бойко Борисов.

„Просто отказа на определени еврокомисари, изнерви европейците и сега различните европейски семейства си връщат едно на друго”, коментира още премиерът.

Борисов каза още, че България тепърва ще прецени, дали да спре да изнася оръжие за Турция заради офанзивата в Сирия. И припомни, че на Съвета на министрите не е било договорено ембарго.

„Ние имаме за 3 милиона долара износ. По принцип износът е за места, където има конфликти. Оръжия за Франция и Щатите няма да изнесем. Като спрем за Турция, ще спрем и за другите конфликти места. Вие имате ли предпочитани войни, за да изнасяме за там?”, попита Борисов журналистите в Брюксел.

На финала той заяви, че опитът да се окаже натиск на „Фолксваген” може да има обратен ефект, а българската оферта е добра.

Информация: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.