Дамите са задържани и отведени в Първо РПУ

Тази вечер продължават двата протеста, които предизвикаха хаос с трафика в София. Пред Висшия съдебен съвет са тези, които подкрепят кандидата за нов главен прокурор Иван Гешев, а на „Орлов мост” са разположени шатри на протестиращите против него. Протестът на едно от най-важните кръстовища в София продължава повече от 8 часа.

СНИМКИ ОТ ДЕМОНСТРАЦИИТЕ ВИЖТЕ ТУК

Час преди началото на изслушването на Иван Гешев пред ВСС започнаха да се събират протестиращи. На улица „Екзарх Йосиф” бяха допуснати тези, които са в подкрепа на главния прокурор. Полицията уточни, че те първи са заявили демонстрацията си и имат разрешение.

Втората група митингуващи - срещу Гешев, бяха помолени да изберат друга локация. Така водени от неправителствена организация „Боец”, те решиха да застанат на „Орлов мост”, където движението остана блокирано цял ден.

ВСС избира новия главен прокурор

Част от демонстрантите, които са против номинацията на Иван Гешев, не можаха да стигнат до сградата на ВСС поради извънредните мерки за сигурност. Затова протестиращите се насочиха към Орлов мост и блокираха движението на възловото кръстовище. Заканиха се да опънат и палатков лагер, въпреки че нямат разрешително от общината за демонстрация на кръстовището.

 

 

В протеста срещу Гешев се включиха и поддръжници на политическата формация „Демократична България”. Снощи те обявиха, че прекратяват кампанията си и призовават всичките техни привърженици да се включат в протеста срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор.

„В момента има две дами, които са задържани и са отведени в Първо районно, тъй като имаше сигнал за сбиване, така че там на място ще се изясняват вече ситуацията и евентуално причините за този физически сблъсък”, каза директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев, цитиран от БГНЕС.

Двете жени са отведени в Първо районно за физически сблъсък на Орлов мост, в непосредствена близост до подлеза на метрото. 

 

Текст под ембед

 

Протестиращите се заканиха да останат на "Орлов мост" и през цялата нощ. Ето и реакциите на част от тях след официалното избиране на Иван Гешев за главен прокурор:

"Този човек не смятам, че е правилният избор за тази длъжност и че ще направи и смятам, че ще направи абсолютно нещо", коментира един от протестиращите. 

"Ами ние основно сме против Гешев и останем разбира се до последно. До утре сутринта ще е чудесно", каза жена, която също беше на протеста.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.