Издирват се очевидци

 Почина велосипедистът, който преди дни беше блъснат от кола в София, а шофьорът избяга. Близките на загиналия мъж търсят свидетели на катастрофата. Инцидентът стана в понеделник на оживен столичен булевард.

21 октомври, 8 сутринта. Константин отива с колелото си на работа, когато на кръстовище на столичния булевард Рожен внезапно е пометен от автомобил. В продължение на няколко дни мъжът е в кома и се бори за живота си. „Травмите са били толкова фатални, че не е имало как да ги преодолее. Множество фрактури на черепа, пробит бял дроб, вследствие на счупени ребра, счупен прешлен. Това не става просто от едно падане, това става от силен удар”, каза София Господинова, съпруга на починалия велосипедист.

В района обаче няма камери, които да запечатат удара, а виновният шофьор  дори не спира да провери как е пострадалият мъж. „Това е напълно безсърдечно и нечовешко поведение. Всичко може да се случи на пътя, но преди всичко трябва да останем хора и да помогнем в една такава ситуация без значение дали сме виновни или не”, допълни Господинова.

С пост в социалните мрежи съпругата на Константин моли всеки, който има информация за катастрофата, да се свърже с нея. „Призовавам хората, които са станали свидетели - дали от колите си или минувачи, просто да дадат сигнал, защото е важно истината да излезе наяве. И водачът, който е участвал в това произшествие да бъде намерен и да си понесе вината”, добави почернената съпруга.

Тир блъсна велосипедист на булевард в Русе

Това е третият тежък пътен инцидент с велосипедист у нас за последните две седмици. „На 10-ти също почина велосипедист, миналата седмица удариха тежко мой приятел, също велосипедист. Последните три години броят на загиналите велосипедисти се увеличава”, заяви пред NOVA Иво Делин от сдружение „Велоеволюция”.

От общността на велосипедистите настояват за по-строги наказания срещу водачите, бягащи от местопроизшествието. “Много мои познати са бивали удряни без шофьорът да спре. Ако той е бил спрял този шофьор и е звъннал навреме е можел да го спаси. За тези хора трябва законът да ги удари възможно най-силно”, допълни Делин.

От столичната полиция също апелират хората, станали свидетели на инцидента с Константин да подадат сигнал на телефон 112 или на дежурните телефони на СДВР. Анонимността им е гарантирана.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.