От комисията заявиха, че главният прокурор е поискал снемането на имунитетите на четирима кандидати в изборите

23.54% е избирателната активност в страната към 13.00 ч., съобщиха от Централната избирателна комисия. „Това означава, че са гласували 1 488 509 избиратели. За сравнение, през 2015 г. избирателната активност е почти същата - 25.71%”, уточни говорителят на ЦИК Александър Андреев.

От комисията отчитат, че най-много гласували има в Макреш, Видинско (49.88%), а най-малко - във Варна (14.71%).

Към момента в ЦИК са постъпили 106 жалби и сигнали. „63 са жалбите във връзка с организацията на изборите, 18 са сигналите свързани с нарушения на избирателни права - предоставяне бюлетини”, добави говорителят на ЦИК.

СНИМКИ ОТ ИЗБОРНИЯ ДЕН ВИЖТЕ ТУК

По думите на Андреев има и сигнали, свързани с предизборна агитация. „Определени сайтове пускат информация за кандидати. Предполага се, че това са серия от репортажи от предходни дни, които се качват към момента”, посочи още той.

„Има и четири искания от главния прокурор за сваляне на имунитети на кандидат-кметове и кандидати за общински съветници. Исканията са приети от ЦИК, която се произнесла с решение, според което е снет имунитетът на тези кандидати. Органите на прокуратурите ще предприемат необходимите действия”, допълни Андреев

„Няма сериозни проблеми в изборния ден. Няма закъснения в отварянето на избирателните комисии. Където е било необходимо, са подменени членовете на секциите. Предприети са мерки”, заяви по-рано през деня за NOVA говорителят на ЦИК. Той допълни, че най-активни са избирателите в малките общини. 

Кои ще бъдат новите кметове на България – вижте само по NOVA на 27 октомври. Ключови моменти от целия изборен ден следете и онлайн в сайта ни Nova.bg, както и във Facebook страницата на Новините на NOVA.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.