Това съобщи зам.-министър Жени Начева

До 300 хил. лева за ремонт на Клиниката по алергология на УМБАЛ „Александровска“ и до 500 хил. лв. за ремонт на Клиниката по хематология дава държавата за подобряване на битовите условия в лечебното заведение. Това съобщи на брифинг в Министерството на здравеопазването зам.-министър Жени Начева, предаде БГНЕС.

„Тези средства ще бъдат дадени тази година на болницата, за тях са водени дълги разговори. Документацията по отпускането им е подготвена, така че трябва да стартират необходимите обществени поръчки в лечебното заведение“, заяви Начева и добави, че не е проблем осигуряването на паричния трансфер, а подготовката на поръчките. Тя поясни, че болницата максимално бързо е предприела необходимите действия. В началото ще бъде извършен ремонт на Клиниката по алергология, където таванът се срути. Начева благодари на медиците, които са прехвърлили пациентите на друго място.

По-рано служители на болницата се закниха да излязат на протест, в случай че условията им за работа не бъдат подобрени. Попитана как си обяснява готвения протест, Начева заяви, че всеки има право до избере как да изрази своята позиция. „Това, което мога да кажа, е, че работим добре с екипа на болницата, така че постепенно техните инвестиционни разходи и спешни ремонти да се случат“.

Три оферти са постъпили по обществената поръчка за Националната детска болница

"Потресаващото неглижиране от страна на принципала, на условията на труд, на условията за лечение на пациентите, на условията за обучение на студентите в една от най-големите държавни университетски болници, в сърцето на България – столицата ни, принуждава работещите, подкрепени от пациенти и студенти, да предприемат крайни действия – започване на ежедневни протестни действия, в това число и гражданско неподчинение", обявиха във вторник сутрин служителите в болницата.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.