Служителите искат бонуси

 Тази година бизнесът плаща с 5% по-високи заплати.  Данните са на експерти по човешки ресурси след проучване на повече от 300 компании, които работят у нас. Само 7% от фирмите обаче повишават доходите на служителите си повече от веднъж годишно.

Най-смело увеличават възнагражденията търговците на дребно - в хранителни или нехранителни вериги - и в най-бързо разрастващия се сектор - IT технологиите. Следва ги производството, въпреки че там, казват от бизнеса, трудно се намират хора за работа. Според проучването работодателите, които искат да плащат повече, отделят за хората си средно по 160 лева за Коледа, 100 лева за Великден и по 60 лева на месец за ваучери за храна. Най- социалните от бизнеса дават и по 20 лева за осми март и за деня на детето.

Горанов: Бюджет 2020 е добре балансиран

Туристическата агенция на Здравка Чимева плаща на шестима служители да водят хората на хубави места. И разказва, че туризмът е професия от светлата страна на живота. Като шеф тя много добре знае, че за работника парите са най-важното. Но не успява винаги да повишава заплатите. „Няма гарантирано производство, не е като завод. Някои колеги дават комисиони или бонуси да пътува член от семейството безплатно. И 1000, и 2000 бих дала. Е, сега, за Коледа и Нова година, ама хиляди лева не мога - нещо дребно, което да ги тонизира”, коментира управителката на туристическата агенция.

Горанов: Минималната заплата на учителите ще стане 1 255 лв.

Tонусът на служителката Кристина Ковачева е от доброто отношение. И очакването. „В Благоевград голяма конкуренция много нещо, а заплатите не мърдат. Самата заплата без нея не може, живеем с надежди. Бонуси Дядо Коледа винаги носи”, сподели тя.

Най-смело повишават доходите на хората си търговците на дребно - анализират експертите. И то не защото много искат, а им се налага, за да не напуснат. „Увеличение на заплатите се правят най-често и най-вече за да си задържим хората - това е”, обяснява Стела Юлзари, консултант в областта на човешки ресурси.  

БЮДЖЕТ 2020: Бизнесът иска повече ефективност, а синдикатите - пари за хората

Здравното осигуряване е придобивка, която все повече служителите искат. А добрите шефове дават бонуси: за добри резултати, за голям проект, за силни продажби.

Консултантите по човешки ресурси виждат, че западните фирми по-трудно пробиват в нашия Северозапад.  И дават пример: търговски представител - който освен твърда заплата има и бонуси за добри продажби - получава навсякъде различно. Най-много - в София. Най-ниско - във Враца.

 Според експертите Пловдив ще настигне София по доходи след година-две. А прогнозите за 2020-та: отново 5-6 процента увеличение на заплатите. Но не за всички. И не навсякъде.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.