Ако се стигне до повторен вот и Гешев получи над 17 гласа, държавният глава не може да откаже да подпише указа

Нови реакции и коментари след решението на Румен Радев да върне решението за назначението на Иван Гешев за главен прокурор, обратно във Висшия съдебен съвет.

Президентът, главният прокурор, избраният за обвинител номер 1 и вътрешният министър коментираха в петък темата за върнатия указ. Румен Радев направи това от родното си село Славяново, където бе на празник на местния храм. Той уточни, че решението е в ръцете на кадровиците на Темида.

Ако се стигне до повторен вот и Иван Гешев получи над 17 гласа, държавният глава не може да откаже да подпише указа.

„България, според мен, ще просперира, когато започнем да уважаваме и спазваме законите. Моите действия и мотивите ми са изцяло в правомощията на моята институция. На ход сега е ВСС”, заяви Румен Радев.

Избраният за главен прокурор Иван Гешев коментира темата в парламента, където бе на среща с Венецианската комисия. „Президентът изпълни Конституцията. Благодаря му още веднъж, че изпълни конституционните си задължения в обозрим срок. Благодаря на колегите от професионалната общност - прокурори, следователи, които застанаха зад мен. Мисля, че това стана ясно за всички. Това е един професионален избор, а не политически”, посочи Гешев.

Радев за връщането на кандидатурата на Гешев: Действах изцяло в моите правомощия (ВИДЕО)

На празника на полицаите, вътрешният министър Младен Маринов обясни подкрепата, която МВР, ДАНС и ГДБОП даде за кандидата. „Подкрепата е за личността на г-н Иван Гешев и неговите професионални качества и тя е дадена от структури, които ежедневно работят с него. В крайна сметка не виждам нищо лошо и никакво нарушение на закона в тази посока”, каза той.

Мандатът на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров изтича на 10 януари догодина. До тази дата обвинението трябва да има избран нов ръководител. Ако това не се случи, ВСС избира временно изпълняващ длъжността от настоящите заместници на Цацаров.

Цацаров: По процедура не може да се издигне друг кандидат за главен прокурор

„Има две възможности - гласуване на кандидатурата отново, тоест набиране на не по-малко от 17 гласа, и оттам насетне - назначаване на г-н Иван Гешев от президента на Републиката с указ. Втора възможност - ненабиране на 17 гласа и започване на нова процедура”, коментира Сотир Цацаров.

По Конституция, министърът на правосъдието не може да предложи своя кандидатура за главен прокурор, след като президентът е върнал Указа за назначаването на вече избрания от ВСС.

Според бившия конституционен съдия проф. Пламен Киров, ако президентът забави втория си указ, това може да доведе до криза. „Има гласове, които пошепват отново на президента за едно такова бъдещо действие за противопоставяне на Висшия съдебен съвет. Нищо драматично няма да се случи и тогава, но ще влезем отново в една такава криза, която не вещае нищо добро”, заяви Киров.

Ще преизберат ли Гешев, след като президентът отказа да го назначи?

Следващата седмица се очакват коментари и от средите на Висшия съдебен съвет.

Решението на Румен Радев получи отзвук и в световната преса. В публикации във „Вашингтон пост” и „Ню Йорк таймс” се коментира, че с неподписването на указа президентът Радев е спрял временно назначаването на избран легитимно главен прокурор, който обаче не е получил достатъчно широка обществена подкрепа.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.