Президентът заяви, че оттук нататък всичко е в ръцете на ВСС

„България ще просперира, когато започнем да уважаваме и да спазваме законите. Моите действия и мотиви са изцяло в правомощията на моята институция. Оценката за професионалните и етични качества на кандидатите и техният избор са изцяло в правомощията на Висшия съдебен съвет. Негова е и отговорността пред обществото”. Това каза орезидентът Румен Радев по повод отказа му да подпише указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. Държавният глава говори пред медиите от родното си село Славяново, където беше гост на храмовия празник на местната църква.

Президентът върна предложението на ВСС за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор (ВИДЕО+СНИМКИ)

На въпрос дали ще сезира Конституционния съд, Радев посочи: „Нека не спекулираме. Не искам да влияя по някакъв начин с прогнозни действия. На ход сега е ВСС”.

Президентът коментира и местните избори като заяви, че не е нормално да има толкова много недействителни бюлетини. И допълни, че ще инициира срещи, на които да бъде обсъдено провеждането на избори в бъдеще и евентуална промяна в организацията. Радев се обяви „за” въвеждането на машинно гласуване.

Репортер: Димитър Иванов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.