Темата коментира Спас Гърневски от ГЕРБ

„Представите ли си какво щеше да се случи, ако бяхме издигнали втора кандидатура за главен прокурор чрез министъра на правосъдието и тази кандидатура беше спечелила? Тогава щеше да има невероятни обвинения, че управляващите си избират главен прокурор. Всичко беше оставено в ръцете на самата прокурорска гилдия. Самата тя с мнозинство определи своя кандидат”. Това коментира Спас Гърневски от ГЕРБ относно решението на президента Румен Радев да върне на ВСС изборът на Иван Гешев на главен прокурор.

Радев за връщането на кандидатурата на Гешев: Действах изцяло в моите правомощия (ВИДЕО)

„Това е един нормален демократичния избор на съответната гилдия, която има най-голямо наблюдение над дейността и над съответните хора, които биха били съпричастни към тази дейност”, каза още той в студиото на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

По думите му критики ще има във всяка посока и за всичко, което се направи. „Решението беше оставено в ръцете на гилдията. От 1-2 години действа антикорупционният закон в България. Гешев и самата прокуратура направиха много, за да има видни олигарси в арести. Най-нормално беше тази битка да продължи там и прокуратурата като гилдия да излъчи свой представител”, посочи още Гърневски.

„Мониторингът над България за правосъдието беше свален именно заради свършеното през последните 2 години и в следствие на антикорупционния закон”, категоричен бе той.

Цацаров: По процедура не може да се издигне друг кандидат за главен прокурор

Относно местните избори и обвиненията на БСП за манипулации на вота, Гърневски коментира:„Смешно е когато партията, която 50 години е репресирала българския народ, говори за репресии. Манипулации може да има в един град, но не и 2/3 от страната. Имаме 160 сини кмета, БСП ги няма в нито един от 27-те областни градове. БСП губи с хиляди гласове на всеки следващи избори". 

„Не е нормално и десни хора да подкрепят БСП и „червеното" острие Манолова", каза още той. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.