Датата 9-ти ноември 1989-та година променя стария континент и целия свят

Светът отбелязва 30 години от падането на Берлинската стена. Това е събитието, което промени съвременния свят и сложи край на Студената война. Кулминацията на тържествата е в германската столица.

Петима президенти и хиляди жители на Берлин отбелязаха паметната дата 9 ноември 1989 г.

На церемонията присъства и канцлерът Ангела Меркел.

Датата 9-ти ноември 1989-та година променя стария континент и целия свят. Това е най-голямата политическа промяна в следвоенна Европа.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Вдигната през 1961-ва година стена беше символ на Студената война и на противопоставянето на двата лагера - източен и западен. Тя беше съставена от 45 000 бетонни блокове с височина от три метра и 155 километра дължина.Берлинската стена пада, когато правителството на ГДР съобщава решението си да отвори границите на държавата за свободно пътуване на своите граждани. 

Германия отбелязва 30-годишнина от падането на Берлинската стена (ВИДЕО+СНИМКИ)

Жертвите на диктатурата на Източна Германия бяха почетени в Капелата на помирението. Години след вдигането на стената тя е била недостъпна за хората от Запада, защото се е намирала в така наречената „Зона на смъртта” – между външната и вътрешната част на стената. 9-ти ноември е важна дата и по още една причина.

„Днес си спомняме и за жертвите на еврейските кланета през 1938 година. Спомняме си за престъпленията, извършени срещу хората с еврейски произход в Германия, извършени в нощта на 9-ти срещу 10-ти ноември. Холокостът, който последва, е престъпление срещу човечеството”, заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Президентът на Германия благодари на страните от Източна Европа, че падането на Желязната завеса е станало мирно. Президентите на Чехия, Унгария, Полша и Словакия приеха лично благодарностите.

СНИМКИ ОТ ТЪРЖЕСТВАТА ВИЖТЕ ТУК

В нощта на 9-ти ноември 1989 година Гюнтер Шабовски, член на Политбюро съобщава новите правила за преминаване от източната ГДР към западната част на Берлин. „Решихме да приемем правила, които дават възможност за всеки гражданин на ГДР да излиза от всички гранични пунктове на ГДР”, казва той тогава.

Това се превръща в истинска сензация, която се предава на живо по телевизията. Полицаите по границата обаче, не били информирани и не били подготвени за тълпите пред стената.

В Берлин всеки ъгъл е история. Може би сте виждали, че дори много от светофарите на този град са различни. Човечето с шапка, освен, че е символ на града, е и символ на обединението между Източен и Западен Берлин.

Освен светофара, останките от стената, която до преди 30 години разделя не само Берлин, но и Германия, и Европа, също са се превърнали в отличителни марки за германската столица. Но за почти всеки тук историята е на първо място лична.

„Бях тук, когато повдигнаха стената и всички тичаха – от запад на изток, от изток на запад. И седиш там, и се чудиш – какво е това?”, коментира Тино Тига.

Берлин не просто не е заличил историята си, а точно обратното – превърнал я е в атракция. С надеждата, че между снимките и селфитата, ще се чува и посланието за края на разделението.

„Много семейства са били разделени. Например знам, че дядо ми, който е живял в Източен Берлин, не е могъл да отиде на погребението на майка си в Западен. Иначе е щял да загуби работата си”, казва Леа Мьобиос – реставратор.

Самата Леа е набор на падането на стената. Освен историята на семейството й, работата й като реставратор я свързва с нея.

„Изкуството върху стената е най-вече от 90-те години. Имаше движения на различни артисти, които искаха да направят Берлин по-цветен. Понеже всичко беше сиво и мръсно. След това картините станаха защитени от закона”, казва още тя.

30 години след падането на Берлинската стена и в Германия си задават въпроса „Наистина ли сме едно?” Дори днес официалната статистика показва, че има разлики между източните и западните провинции - в икономиката, социалните услуги, политиката и обществото.

Германия отбелязва 30-годишнина от падането на Берлинската стена (ГАЛЕРИЯ)

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.