Християн Стоянов записа уникално постижение в Дубай

Българин е новият световен шампион за хора с увреждания на дистанцията от 1500 метра. Християн Стоянов закова хронометъра на 3:50:87, с което изпревари знаменитости в леката атлетика, сред които и олимпийския шампион от Игрите в Рио.

"Всичките ми конкуренти бяха добри - световен шампион от предишното първенство, олимпийски шампион от преди 3 години в Рио, европейски шампион, който ме победи 2016-та. Всеки един от тях ме беше побеждавал до момента, но аз него не. Имах им страха и не очаквах да бъда първи", каза Стоянов.

Победата не идва лесно. Освен голямата конкуренция, и сериозна кашлица преследва атлета през цялото състезание. Въпреки това, той влиза на финала с личен рекорд. Там идва най-голямото предизвикателство.

"Един от най-тежките моменти беше в средата на дистанцията, където навлезе умората. Започнах да имам малки колебания дали ще издържа на скоростта на останалите бегачи, за да мога да вляза във финалната обиколка на добра позиция и да атакувам", каза още Християн.

През по-голямата част от състезанието, той не е първи. такава била тактиката, предложена от треньора му.

Както често се случва, плановете се променят в последния момент и Християн атакува първото място още в началото на последната обиколка.

Какво е да си параатлет в България?

"Изведнъж усетих, че темпото леко спада и че другите състезатели също не са в много добро състояние", казва Християн.

За него физическият проблем не е пречка, дори напротив. Винаги е преследвал целта си и никога не е приемал ролята на жертва.

"Имам абсолютно пълното усещане, че физическият ми проблем го няма. Свикнал съм с него, дори мога да кажа, че тази дясна ръка понякога ми е по-полезна от другата", каза състезателят.

Негова опора в живота е приятелката му Елена. Освен в живота, тя му помага и в тренировките. 

Сега мечтата на Християн е да спечели медал и от Олимпийски игри, в които да се състезава наравно с хората без физически проблем.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.