Антоан Божинов достига върхове, въпреки лошите условия за подготовка

24-годишният Aнтоан Божилов е параатлет и една от най-големите надежди България за предстоящата Олимпиада в Токио през 2020 г. Носител е на десетки медали, сред тях - и титлата европейски шампион на дълъг скок при мъжете. Въпреки таланта му обаче, той и треньорът му правят невъзможното състезателят да бъде в добра форма. А за подготовката му са отпуснати малко средства, а базата е лоша.

„Да излязат навън и да започнат да правят това, което искат и да се борят за мечтите си, това искам да кажа на всички, които се смятат за по–малко от другите”, казва Божилов.

Макар че се ражда с увреждане, това никога не го отказва да следва мечтите си. Започва да тренира преди 12 години. Състезава се в дисциплините бягане на 100 метра и скок дължина. Разказва, че майка му е била спринтьорка и спортът „може би е в гените му”. „С първото ми стъпване на пистата и на таратана си казах, че това е моят спорт и така тренирам до ден днешен и не смятам да се отказвам”, споделя състезателят.

 

Нов модел за индивидуална оценка на хората с увреждания

„Най-голямото му постижение е Европейската титла при мъжете с резултат 6.62 в Берлин. Тази година счупихме каръка и успяхме да се представим добре” разказва треньорът му Георги Недев. 

Минимум 10-12 000 лв. са нужни на Антоан, за да получи адекватна подготовка за предстоящата Олимпиада. В момента той раполага с едва 5000 лв. от Министерството на спорта, благодарение на доброто му представяне през 2018 г.

„Условията, както за здравите, така и за параолимпийците са едни и същи - студени писти, невъзможност да се участва в богат спортен календар, защото всичко е свързано с финансовата част”, добавя треньорът му.

Антоан най-вероятно ще има възможност да участва само на едно състезание за покриване на норматив за Световното. Въпреки това, той остава оптимистично настроен. „Това е моята родина, няма как да предам мястото, на което съм се родил и да се състезавам за друга държава. Тренираме в такива условия и отиваме с България на гърба”, споделя атлетът.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.