„Това дава надежда, че той ще се захване с работа, а няма да тръгне по пътя на други съдебни магистрати“, смята той

„В съдебната система можем да усетим справедливост, ако се стигне до посочване на виновните за някои от най-тежките престъпления. Мисля, че Иван Гешев се ориентира в правилна посока към новите проблеми, които се пораждат от организирата престъпност. Не тръгна да води дебат къде е мястото на прокуратурата и тн. Това дава надежда, че той ще се захване с работа, а няма да тръгне по пътя на някои други съдебни магистрати“. Това заяви в ефира на „Неделята на NOVA“ проф. Георги Близнашки, министър-председател на България в периода август-ноември 2014 г. 

Той коментира и решението на президента да върне указа за избор на Гешев. „Румен Радев направи груба политическа грешка като върна кандидатурата на Гешев, без да се мотивира. Действието беше посрещнато негативно от хората, които протестираха срещу главния прокурор. В президентството дойдоха хора, които нямат представа от демократична политика. Те подвеждат президента и го тласкат в погрешна посока“, смята Близнашки.

ВСС избра повторно Иван Гешев за главен прокурор (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Усещането за недостатъчна справедливост ще ни съпровожда много дълго. Всичко, което се случи, създаде обществен отзвук. Преразпределението на националното богатство остана в полза на определени обществени среди. Формира се една олигархия, която се държа доста арогатно. Много неща бяха направени за страната ни, но можеше и още. Затова България продължава да изостава“, поясни Георги Близнашки.

Реакции и коментари след отказа на президента да подпише указа на Гешев (ОБЗОР)

Той коментира и протестите против Гешев. „Ситуацията е абсурдна. Протестира се срещу правителството, което сме излъчили, за да управлява обществените дела. Изборът на главен прокурор не се отнася към онези аспекти на дейността на държавата, които предполагат политически протести. Целта им е да се парализира дейността на държавното обвинение. Залогът е огромен, става дума за онези 5-6 милярда, свързани с КБА. Тепърва ще научаваме подробвости около тези събиитя от преди няколко години“, поясни Близнашки.

Целия разговор гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.