Това се случи след прегласуването на номинацията

Висшият съдебен съвет даде за втори път одобрението си на Иван Гешев за главен прокурор. До прегласуването се стигна, след като президентът отказа да издаде указ след първия вот, а заседанието в четвъртък беше придружено от протест „за” и „против” кандидата за обвинител № 1.

Сега на ход отново е президентът, който по Конституция вече не може да върне решението на съдебната власт.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

След пет часа дискусии и повторен дебат за кандидата за главен прокурор Иван Гешев, Висшият съдебен съвет реши повторно да го избере с 20 гласа „за” и 4 „против”.

„Благодаря на Пленума на Висшия съдебен съвет и на професионалната общност, която ме подкрепи”. Това бяха първите думи на новоизбрания главен прокурор Иван Гешев.

Дали само да прегласува кандидатурата на Иван Гешев, или да започне отначало процедурата по избор на следващия обвинител №1 се оказа ябълката на раздора във ВСС. Близо 2 часа продължи дебатът по темата. Мнозинството обаче надделя, че законът не изисква откриването на нова процедура.

„Това е една безпрецедентна процедура, повтарям безпрецедентна. Безпрецедентна в рамките на Европейския съюз, безпрецедентна в рамките на България, а подозирам и безпрецедентна и в рамките на света. Ние спокойно можем да кандидатстваме за Гинес за начина, по който се провежда тази процедура”, посочи избраният за главен прокурор.

Както и при първия вот, против кандидатурата на Гешев се обявиха председателят на ВКС Лозан Панов и съдиите Атанаска Дишева и Олга Керелска. Цветинка Пашкунова бе в отпуск в края на октомври, но днес гласът й замести отрицателното мнение на колегата й Красимир Шекерджиев.

„Според мен има процедурни нарушения, подробно се аргументираха. Те бяха възприети и от президента”, посочи Атанаска Дишева, член на ВСС, съдийска колегия.

ВСС гласува за втори път номинацията на Гешев за главен прокурор

Още в четвъртък, решението на Висшия съдебен съвет ще бъде изпратено на президента. По Конституция той няма право да откаже втори път да издаде Указ за назначението на Иван Гешев.

„Нормалното е между три дни, до една седмица този Указ да бъде подписан. Така се подписват указите за награждаване и за назначаване на посланици”, каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

Мандатът на настоящия главен прокурор изтича на 10 януари догодина. След прегласуването на наследника му обаче Сотир Цацаров не коментира своето бъдеще. В сряда в парламента дори имаше коментари дали той няма да бъде предложен за шеф на КПКОНПИ.

„Не съм тръгнал да мисля за пенсиониране. Ако имам някакви намерения, те ще бъдат обявени официално, но няма да ползвам медия. Ако имам да ви кажа нещо, ще ви го кажа. Ако получа някакви предложения, първо ще ги обсъдя със семейството си”, разкри Цацаров.

Все още няма номинации за нов шеф на КПКОНПИ (ВИДЕО)

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.