Отново сигнали за бомби във ВСС, очакват се и протести "за" и "против" кандидата

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще гласува за втори път номинацията на Иван Гешев за главен прокурор. Причината - точно преди седмица президентът отказа да подпише указ за назначаването му и върна решението в ръцете на магистратите. На първото заседание Гешев получи подкрепата на 20 от членовете на Съвета. По закон, ако и днес получи одобрение от поне 17 магистрати, този път държавният глава няма право да откаже издаването на указ.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Вече повече от два часа вече тече дискусия за това дали процедурата да започне съвсем от начало – с нови номинации, ново изслушване, ако желаят – и на същия кандидат, или да прегласуват вече направеното предложение.

Минути след началото на заседанието председателят на ВКС Лозан Панов, който е един от най-изтъкнатите противници на Иван Гешев, взе думата и заяви, че трябва да стартира нова процедура, тъй като това били част от мотивите на президента Румен Радев.

„Смятам, че ние трябва да чуем критиките на президента и да се съобразим с тях. Напълно ги споделям. Смятам, че ние сме длъжни да инициираме нова процедура за главен прокурор. Ако неглижираме аргументите на президента, това означава да се стигне дотам, че президентската институция, чрез неглижирането й, да се превърне в нещо като нотариат, който слага печат или заверява решенията на ВСС”, каза Лозан Панов.  

 

 

„Нека не спекулираме, че указът има мотиви. Той няма мотиви. Има публична позиция на президента, която най-малкото заради своята откритост, дали я приемаме или не е друг въпрос, заслужава уважение и трябва да бъде преценена от всеки от нас”, заяви Сотир Цацаров.

С 23 „за” ВСС реши, че ще прегласува вече направената номинация на Гешев.

Гешев: Търси се възможност да се провали процедурата за главен прокурор (ВИДЕО)

По-рано тази сутрин имаше подаден и сигнал за бомба в сградата на ВСС. "Тази сутрин сигнал за бомба е постъпил в 7,55 ч. на тел. 112 за сградата на ВСС, където се провежда повторно гласуване за избор на нов главен прокурор", съобщи министърът на правосъдието Данаил Кирилов, цитиран от БГНЕС.

След като никой от присъстващите на заседанието на ВСС нямаше възражение, заседанието на съвета продължи. Кирилов уточни и че в сряда вечерта около 20 ч. също е постъпил сигнал за поставено взривно устройство пред сградата на ВСС.

По време на заседанието пред сградата на ВСС отново ще има два протеста - един в подкрепа и един срещу назначаването на Иван Гешев. 

Заради демонстрациите са възможни проблеми с придвижването в центъра на София в пиковите часове. Районът в участъка на улица "Екзарх Йосиф" вече е отцепен. Трамваи и автомобили не се движат. 

В късния следобед трафикът ще бъде затруднен в района на Орлов мост заради предстоящия мач между България и Парагвай.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.