Резултатите от нея са описани в предварителния доклад от проверката в Специализираната детска болница, болница „Лозенец” и „Пирогов”

Двустраннна хеморагична пневмония е причинила смъртта на 3-годишния Александър. Това е установила аутопсията на детето. Резултатите от нея са описани в предварителния доклад от извършваната проверка на дейността на Специализираната детска болница, болница „Лозенец” и спешния институт „Пирогов”. 

В хода й е изискана и обработена цялата налична медицинска документация както от болниците, така и от личния лекар на детето, взети са предвид и становищата на лекарите, участвали в диагностично-лечебния процес.

СЛЕД СМЪРТТА НА ДЕТЕ: Отстраниха директорите на три болници в София

Пневмонията е причинена от вирусна инфекция, заради която са възникнали и допълнителни усложнения - тежки двустранни кръвоизливи в надбъбречните жлези. Към момента не са готови всички резултати от хистологичните изследвания, които се очакват до седмица.

С цел пълно проучване на случая е възложено провеждането на три независими експертизи – от специалист по инфекциозни заболявания, детски пулмолог и вирусолог. На база резултатите от проверката, заключенията на експертите и аутопсията, ще бъдат изготвени 4 констативни протокола и окончателен доклад. Докладът ще бъде изпратен на министъра на здравеопазването до края на следващата седмица.

Инцидент или лекарска небрежност причини смъртта на 3-годишното дете в София? (ВИДЕО)

Припомняме, че тя бе изискана от здравния министър Кирил Ананиев по-рано днес. Към момента и тримата директори са временно отстранени от длъжност до приключване на процесуално-следствените действия по случая. Временно отстранена е и д-р Елена Георгиева, която е приела Александър в Педиатрията. Сезирана е и Комисията по професионална етика към съответната Районна колегия, която следи за спазване на професионалните медицински и морално-етични въпроси, свързани с упражняването на професията.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.