Момиченцето е било на година и половина

Случаят с 3-годишния Александър предизвика вълна от сигнали на родители за проблеми в начина, по който работи Педиатрията. Екип на NOVA се срещна със семейство, което е загубило детето си преди години.

На 18 ноември 2017 година съпругата и дъщеричката на Георги Георгиев са приети в интензивното отделение на Педиатричната болница в София със съмнение за бронхопневмония. Момиченцето е на година и половина и не за първи път се налага хоспитализацията му, защото страда от генетичен синдром. 

„На 20-ти детето започна да проявява признаци за сериозно разстройство. Започна да има много изхождания, които продължиха целия ден”, каза Георги Георгиев, баща на детето.

Прокуратурата е иззела видеозаписи по случая с починалото 3-годишно дете

Дежурният лекар в Педиатрията успокоил родителите, че това е нормално за малките деца, които боледуват. Колежката му от нощната смяна пък преценила, че ако до сутринта не се подобри, ще я транспортират в друга болница.

„При бебета, след 3 или 4 часа разстройство, задължително трябва да се постави система и да започне да се вливат течности венозно. Оправданието им беше, че вените й са твърде тънки и не могат да намерят път”, каза още Георгиев.

След денонощие мъки и силно обезводнено, момиченцето е транспортирано в Трета градска болница. Лекарите там не успяват да спасят живота му.

НА КОСЪМ ОТ СМЪРТТА: 3-годишно дете - прехвърляно между няколко болници

„В 21-ви век не е нормално, дете, което е в болница, в интензивно отделение, под лекарско наблюдение, да почине от обезводняване. Никой на този свят не може да ме убеди, че не е можело да се направи нищо. Накрая ще ги съди Господ. Аз прошка не мога да им дам. Когато ми я взеха, сърцето ми умря. Аз нямам сърце вече”, коментира бащата на детето.

Две години след смъртта на дъщеря си, Георги още търси отговор на въпроса как е възможно това да се случи. След случая на 3-годишния Алекс и вълната сигнали и оплаквания, медиците в Педиатрията отново припомниха, че нямат спешен център. И признават -  проблемът не е в частния случай, а в системата на детското здравеопазване като цяло.

„Реално ние нямаме система. Ние крепим ненужно нещо прогнило. Това са някакви отдавна прокарани коловози, по които се работи”, каза д-р Адил Кадъм.

Георги и съпругата му ще си търсят правата по съдебен път. А в петък ще запалят свещ за Алекс.  Точно две години след като дъщеря им завинаги е останала на 18 месеца.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.