Проведени са разпити, иззета е медицинска документация, потвърди Сотир Цацаров

След трагедията с 3-годишния Александър - личната лекарка на детето на разпит в прокуратурата. По информация на NOVA, тя вече е дала показания.

Разследващите вече работят по записите, предоставени от родителите на починалото дете, на които е документирано унизително отношение на болнични служители към тях.

Специалистът по инфекциозни болести доц. Атанас Мангъров е един от тримата независими експерти, които трябва да дадат становище по случая с починалото дете. „Най-вероятно то щеше да загине поради това, че тук става дума за причинител, който не се влияе от стандартните антибактериални средства”, коментира той.

Според аутопсията причината за смъртта е двустранна хеморагична пневмония, причинена от вирусна инфекция.

„Тя се развива много бързо. Такива случаи има през други месеци от годината, когато върлува грипът. Необичайното е, че се случва сега. Никой не може да предвиди кога подобна инфекция ще се развие по този начин”, коментира Мангъров.

 

 

Преди да потърсят лекарска помощ в детската болница, родителите се консултирали с личния лекар.

„Още от самото начало личният лекар му е дал антибиотик, дал го е за сигурност. На другия ден, поради това, че на сутринта детето е било с температура, майката тръгва самостоятелно, без указание от личния лекар, да го води по болници”, каза още той.

Прокуратурата вече е разпитала и родителите. Те са предоставили видеоклиповете, за които вчера съобщи премиера Борисов. Семейството е записало грубото отношението на медицинския персонал.

Според главния прокурор Сотир Цацаров заснетото ще допринесе за изясняванто на обективната истина.

НА КОСЪМ ОТ СМЪРТТА: 3-годишно дете - прехвърляно между няколко болници

„Иззета е медицинска документация по лечението и аутопсията. Проведени са разпити на родителите - иззети са от телефоните им записи. Ще се разпитат всички. Ще се изземе и документацията от личния лекар”, заяви Сотир Цацаров.

Лекари и медицински сестри се събраха тази сутрин пред Педиатричната болница в София в подкрепа на отстранения шеф на болницата. Те призоваха да не се обвиняват лекари преди доказване на вината им.

Ръководството няма данни за грубо отношение от нейни служители към родителите на 3-годишното момченце

Аутопсията установи: 3-годишният Александър е починал от пневмония

„Основно правило е изслушай и другата страна, човек е невинен до доказване на противното. Обезглавяват болници, да се вменява вина. Това е опасен прецедент”, коментира д-р Даниел Илиев

Главният прокурор обеща максимални усилия за изясняване на истината, но призова заради конкретния случай да не се прави обобщение за всички, които упражняват лекарската професия, защото те заслужават уважение.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.