Парите са за решаване на водната криза в града

Министерският съвет ще отпусне 2,7 милиона лева на Община Перник за справяне с водната криза. Това стана ясно след среща между премиера Бойко Борисов, кмета на града Станислав Владимиров, финансовият министър Владислав Горанов и регионалният – Николай Нанков.

Осигурени са евросредства за рехабилитацията на ВиК мрежата на Перник и Радомир

С парите ще бъдат реконструирани утаителите на пречиствателната станция за питейни води, която обслужва Перник и околните села.

Прокуратурата започна проверка заради водната криза в Перник

Освен с премиера, Станислав Владимиров се срещна и с главния прокурор Сотир Цацаров и заместника му - Иван Гешев. По-рано тази седмица кметът подаде сигнал до разследващите за водния режим и нарушения на местното ВиК-дружество.

 

 

От прокуратурата съобщиха, че е възложена проверка на МРРБ и МОСВ по отношение на язовир Студена – собственост, ползватели, сключени договори за възлагане на управлението на язовира, издадени разрешителни за водовземане, режим на източване на язовира и др. В Окръжната прокуратура в Перник вече е образувано досъдебно производство с предмет на разследване „длъжностни престъпления“.

Радев: Трябват ефективни действия за възобновяване на водоснабдяването на Перник

След срещата с Цацаров и Гешев, Владимиров обясни, че градът ще остане напълно без вода през март следващата година, ако няма обилни валежи.

„За тази една седмица, в която активно се занимавам с водния проблем, видях редица притеснителни факти от подценяване на цялата тази ситуация. Аз не искам да бъда разследващ орган, но искам органите, които могат да установят евентуално причини, които имат по-различен характер, да се задействат. Фактите са известни на всички”, съобщи кметът след срещата и допълни, че водният режим може да продължи до март следващата година, ако няма обилни валежи.

„Още от началото на годината имаме много намалял приток на яз. „Студена”, но оттокът е една константна величина от над 2 млн. кубика всеки месец. И не е направило впечатление на ВиК-оператора, че при този намалял приток се харчи много вода. Така няма как да не създадеш криза, пред която сме изправени всички перничани. Тук компетентните органи да направят този преглед как е управлявано дружеството и защо не е предприело действие по предотвратяване на тази ситуация. За последното денонощие влизаме в параметрите, зададени от Министерство на околната среда и водите, оттокът на яз. „Студена” е не повече от 1 млн. кубика. Това е една от добрите новини, ако ние се ограничим в харченето на водите, ако водният режим така, както е зададен се спазва от новото ръководсство на дружетсвото, имаме период от 3-4 месеца перничани да имат вода до март месец", посочи още Владимироов.

 

 

„Надяваме се природата да е по-благосклонна, ще започне снеготопенето, добри са и прогнозите на БАН, че тази зима ще бъде по-снежна от предходната. Днес имах среща с премиера Бойко Борисов, и имам обещанието да осигури екипи, които да намалят огромните загуби на водопреносната мрежа. Осигурено е финансиране за спешен ремонт на пречиствателната станция. Първо ще се монтират утаителите, за да може да не се нарушава качеството на водоподаването на по-ниската част на язовира. Това ще намали разходите на питейна вода", уточни кметът на Перник и допълни, че се търсят алтернативи.

„Така нареченият Владайски канал се разглежда като алтернатива. А и имаме уверение, че спешните ремонти на пречиствателните станции ще започнат в рамките на 1-2 дни", завърши кметът.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.