Това обяви областният управител на Перник след работна среща в МРРБ

Няколко варианта се обсъждат за бързо решаване на водната криза в Перник. Това обяви областният управител Ирена Соколова след експертна работна среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, съобщават от областната управа на града.

"Темата на NOVA": "Молитва за дъжд"

“Вариантите са свързани с използването на подземните води акумулирани и транспортирани естествено в карстовия район, част от водосбора на язовир Студена, както и захранването им с допълнителни големи външни водоизточници. Това може да стане много бързо. Допълнително е възможно да се добави и водно количество от Владайския канал", обясни тя.

Жители на пернишко село на протест заради водния режим

Подробният план за действие ще бъде предложен на областния управител и на кмета на Перник незабавно, тъй като вече са направени проучванията от спелеолози и хидроексперти в района на водосбора на язовир "Студена". Той ще бъде придружен с количествени и стойностни сметки за бързо стартиране на процедури по изпълнение. Вече са организирани екипи от Благоевград и София, които работят на терен и помагат при аварии по водопроводната мрежа в Перник.

Правителството отпуска 2,7 млн. лева на Перник

На експертната работна среща присъстваха зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, областният управител на Перник Ирена Соколова, спелеолози, хидроексперти, строителни инженери, специалисти от ВиК-Перник и "Софийска вода".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.