Предвидената глоба е от 500 до 10 000 лв.

Управляващи предлагат нерегламентираното отдаване на стаи да се санкционира. Те искат и категоризация за имотите, регистрирани в онлайн платформите за туристически резервации, като Booking, Airbnb и дори социалната мрежа Facebook. На това мнение са депутатите Менда Стоянова и Валери Симеонов.

На наказание ще подлежат и отдаващите имот, и онлайн платформите, ако позволят при тях да се появят некатегоризирани места за настаняване в България. Санкциите започват от 500 и стигат до 10 000 лева.

Депутати искат категоризация на имотите в онлайн платформите за резервации

„В никакъв случай не е идеята да бъде ограничено тяхното предлагане чрез онлайн платформите. Идеята е да може тези места за настаняване да излязат на светло, да работят в равнопоставени условия с останалите места за настаняване и разбира се да гарантират някаква сигурност на потребителите"”, каза зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.

„Всички тези платформи си имат рейтингова система и потребителят може да остави своята оценка за съответното място. Тезата, че бизнесът ще стане по-прозрачен, е несъстоятелна. Това е международен бизнес. Повечето хора си декларират доходите”, поясни икономистът Никола Филипов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.