Очаква се останалите тленни останки да пристигнат в следващите дни

Първите тленни останки на 39-те жертви, открити мъртви в хладилен камион във Великобритания миналия месец, пристигнаха във Виетнам. Това слага край на дългото чакане на семействата да погребат своите близки, пише БГНЕС.

16 тела пристигнаха с полет на виетнамските авиолинии от Лондон в Ханой, където на летището бяха посрещнати от линейки.

Шофьорът на камиона ковчег от Есекс призна вина

Те бързо бяха отправени към техните родни провинции в централните части на страната, където ги очакват роднините им.

„Очакваме този момент от твърде дълго време. Ще го погребем, когато ни го върнат“, каза пред медиите Во Ван Бин, чийто син Во Ван Лин е сред жертвите. „Много сме натъжени, но сме и щастливи, че синът ми се завърна“, сподели той.

Повдигнаха обвинение на още един задържан заради камиона-ковчег

Всичките 16 души са от три провинции в Централен Виетнам. Очаква се останалите тела да пристигнат в следващите дни, макар представители на властите да не уточниха кога.

Телата на 31 мъже и 8 жени бяха открити в ремаркето на хладилен камион в промишлената зона на Есекс, източно от Лондон, на 23 октомври. Първоначално полицията идентифицира жертвите като китайци, но впоследствие това се промени поради изразената тревога от семейства от Виетнам, че става дума за техни роднини.

На много от опечалените семейства се наложи да вземат сериозни като суми заеми, за да покрият разходите за репатриране.

На семействата бяха дадени два варианта за репатриране: 1 774 долара за връщане на пепел или 2858 долара за цената на ковчег, пренасящ тялото.

Още един арестуван заради камиона-ковчег в Есекс

Представители на няколко от семействата заявиха, че вече са сериозно задлъжнели, тъй като били взели пари назаем, за да заплатят за рискованото пътуване на техните деца до Европа и не знаят кога ще могат да върнат дълговете си.

Виетнамските власти посъветваха роднините на загиналите да изберат варианта с транспортиране на пепел, тъй като „така се гарантира скорост, по-ниски разходи и санитарна сигурност“, но повечето платиха за пристигане на телата, за да могат да изпълнят традиционните погребални ритуали. Във виетнамските провинции, откъдето са мнозинството от жертвите, кремирането на тленни останки се използва рядко.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.