При взрива в сряда сутринта починаха двама души

Нови версии по случая "Пирогов". Според разследващите "човешка дейност" е причинила трагедията в най-голямата спешна болница у нас. При взрива в сряда сутринта живота си загубиха двама пациенти, а десетки бяха евакуирани по спешност.

Разследването продължава, така че все още не може да се каже категорично каква е причината довела до трагедията. Досега се работеше по две версии.  Първоначалната беше проблем в кислородната система, какъвто отричат да има и от болницата, и от пожарната.

Проф. Габровски: Възстановен е нормалният ритъм на работа на "Пирогов"

А втората е запалена цигара, възпламенила натрупания в стаята кислород. Едно е категорично ясно - взрив е имало. Но не на кислородна бутилка, а на запалима смес. Това казаха от пожарната.

Стотици пъти д-р  Деян Коруновски е спасявал живота на пациентите си. За първи път обаче му се случва да ги спасява не от болестта, а от пламъците. „Човек не мисли за себе си, единствено за живота на пациентите”, коментира той.

 Шефът на екип в Клиниката по хирургия не чува взрива, защото по това време е в противошокова зала и се бори за живота на двама тежко болни пациенти. Минути след взрива обаче се впуска в спасителна акция. „Това са лежащо болни. Случва се чрез носилки, с помощта на пожарникарите, полицията, младите колеги, създаде се екип, който реагира светкавично. В този момент никой не мисли за време и място. Единственият императив е човешкият живот”, обясни д-р Коруновски.

Жертви и евакуация в "Пирогов" (ОБЗОР)

А каква е причината за загубата на два човешки живота и десетки, поставени в риск - отговорът все още се търси. „Има много догадки. Мога само да кажа, че кислородната ни система е поддържана и изрядна”, категоричен бе директорът на „Пирогов” проф. Николай Габровски.

„Не се потвърди, че е гръмнала кислородна бутилка. Гръмнала е някаква смес. Запалима смес. Дали в резултат на непълното горене, дюшек запален, допълнително обогатен с кислород и се е получило това, експертите ще го кажат. Всичко е свързано с човешката дейност”, коментира комисар Николай Николов, директор на националната пожарна.

Шефът на спешния институт  потвърди, че вероятна причина за инцидента може да е запалена цигара. „Има такава информация. Вкарана е в документите, но не искам да казвам нищо, за да не звучи като прехвърляне на вина, връзката между едното и другото не е установена”, обясни проф. Габровски.

Докато се търси причината, последствията са налице. Част от отделението е опожарена, но вече започват и първите ремонти. Част от стаите на етажа вече са заети от тежко болни пациенти.

Бивш шеф на "Пирогов" за пожара: Възможно е пациент да е запалил цигара

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.