Той е бил депутат във Великото Народно събрание, конституционен съдия и зам.-министър на правосъдието

Почина проф. Любен Корнезов. Проф Корнезов е юрист по образование. През житейският път той е бил съдия в Конституционния съд, зам.-министър на правосъдието, депутат във Великото Народно събрание (1990 – 1991 г.) и заместник-председател на Комисията по изработването на Конституцията на Република България от 1991 г., зам.-председател на 38-то Народно събрание и др.


Любен Корнезов е роден на 3 януари 1947 г. в гр. Ямбол. През 1965 г. завършва средното си образование. През периода 1965-1967 г. отбива редовната си военна служба във ВМФ-Варна, след което две години е работник в завод „Ямболен” и строителството. Приет е за редовен студент през 1969 г. и завършва висшето си образование в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” през 1973 г., след което преминава през всички стъпки на съдебната йерархия. Бил е председател на Търговишкия и Ямболския окръжен съд.

Съдия в Конституционния съд (1991 – 1994 г.), а през периода 1995-1997 г. е заместник-министър на правосъдието. Любен Корнезов е бил депутат във Великото Народно събрание (1990 – 1991 г.) и заместник-председател на Комисията по изработването на Конституцията на Република България от 1991 г. Народен представител в 38-то Народно събрание, член на три парламентарни комисии. Заместник-председател на Парламентарната група на демократичната левица.

На 16 ноември 2000 г. е избран за заместник-председател на 38-то Народно събрание. Избран е за народен представител в 39-то Народно събрание и за заместник-председател на Парламентарната група на Коалиция за България. Председател на Комисията по жалбите и петициите на гражданите до избирането му за заместник-председател на 39-то Народно събрание (15 октомври 2003 г.). Член на Комисията по правни въпроси и на Временната комисия за подготовка на предложения за промени в Конституцията на Република България.
Избран е за заместник-председател в 40-то Народно събрание.

Любен Корнезов развива научна и преподавателска дейност. Той е професор, доктор по право, автор на 17 книги и монографии и над 350 статии. Любен Корнезов е член на Висшия съвет на БСП. Женен, баща на две деца.


Екипът на NOVA изказва искрени съболезнования към семейството и близките на Любен Корнезов. Поклон пред паметта му!

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.