Разследването по случая продължава

Ужасна седмица за българското здравеопазване. Мъж души лекари в Окръжна болница. Педиатрията спря да приема пациенти заради липса на анастезиолози, а в „Пирогов” - пожар изпепели живи двама пациенти.

27-ми ноември, 3 часа и 54 минути, гори Спешният център не само на София, а и на цялата страна – „Пирогов”. Причината е взрив в кислородната система на Второ вътрешно отделение на болницата. Двама от пациентите загиват.

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ПОЖАРА ВИЖТЕ ТУК

„Чу се страшен гръм и замириса на пушек, помислихме, че е някой болен - от време на време припалват цигари, обаче той беше много силен и погледнах към стълбите надолу. Аз се обадих на дежурните полицаи”, каза Стоянка Паунчева.

По това време на денонощието, на крака е вече и шефът на клиниката - доц. Петър Атанасов. „Дежурната сестра, беше много уплашена, плачеше. Обясни ми на пресекулки какво става и аз се качих веднага на колата. Това, което заварих е ужасът на събитието, но по-важното е другото - 32-ма от неподвижните пациенти вече бяха евакуирани. Видях колеги, видях пожарникари, видях хора, които даже не познавам, които носеха на ръце, евакуираха ги много бързо”, коментира той.

НОЩТА НА ТРАГЕДИЯТА В "ПИРОГОВ": Разказ от първо лице

„Санитарите стояха с колички и ние казвахме кой е добре и трябва да се кара в Хирургия, този, който изглежда обгазен - в Противошокова зала”, каза акушер гинекологът д-р Дениза Алексиева.

Така цяла нощ между ужасът, професионалния дълг и човещината екипът на „Пирогов” предотвратява много по голяма трагедия. С дежурните от всички отделения в болницата и с помощта на бързата реакция на пожарната и полицията, болните от Второ вътрешно отделение са спасени и разпределени по другите етажи за лечение.

Жертви и евакуация в "Пирогов" (ОБЗОР)

„За съжаление, не беше тренировка, беше действителност и онзи ден разбрах какво означава професионално семейство. До края на деня нямаше човек, като се започне от директора и се свърши до Васка вестникарката, който да не ми се обади, да не дойде и да не ме попита имаме ли нужда от помощ”, коментира доц. Атанасов.

Клиниката вече се връща към нормалния си ритъм на работа. Не се връщат пациенти. Потокът на спешно и тежко болните е пренасочен предварително още в деня на трагедията.

Лекарите не могат да преценят размера на материалните щети. Разследването продължава. Към момента с категоричност е отхвърлена само версията пожарът да е злонамерено действие - терористичен акт.

Още по темата гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.