Коментират енергийните експерти проф. Атанас Тасев и Иван Хиновски

Няма основания да се предполага, че изгонването на български дипломат от Русия ще повлияе на изграждането на газовия хъб „Балкан” и връзката ни с „Турски поток”. Такова мнение изрази проф. Атанас Тасев в предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините”. Той и енергийният експерт Иван Хиновски коментираха отношенията на България с Русия.

Москва обяви днес дипломат от българското посолство за персона нон грата. Посланикът ни Атанас Кръстин е бил извикан във външното министерство в Москва, за да му бъде връчена нота за това. Нотата се позовава на принципа на реципрочността. Българският дипломат е с ранг, равностоен на този на руския дипломат в София, който бе обявен за персона нон грата в края на октомври 2019 г.

Появиха се и въпросите дали има и други причини, освен официално обявените, Русия да прави това точно сега и ще повлияе ли негативно едно подобно действие в икономическите отношения и в енергийните проекти.

Русия обяви български дипломат за персона нон грата

„Официалните лица в България вече взеха отношение. Стана ясно, че това е рутинна процедура. Няма никакви основания да се предполага, че това ще повлияе на изграждането на газовия хъб „Балкан” и връзката ни с „Турски поток”. Освен това след връщането от САЩ на министър-председателя имаме почти „зелена улица” за изграждането на втора атомна централа в Белене”, заяви проф. Атанас Тасев.

Иван Хиновски пък коментира изказването на Владимир Путин, че България нарочно бави построяването на „Турски поток” и ако се налага, страната му ще ни заобиколи.

„В никакъв случай Русия няма интерес да спира „Турски поток”, защото той е 100-процентов руски интерес. Основният интерес на „Газпром” е доставка на газ в Унгария и Сърбия. Румъния пък не е настроена приятелски”, заяви Иван Хиновски.

Путин: България бави "Турски поток" (ВИДЕО)

Що се отнася до забавянията в строителството, проф. Тасев заяви, че теоретично има възможност до юни следващата година да направим участъка от 300 км и да изпълним програмата.

„От втората половина на следващата година сме задължени да доставяме на Сърбия около 3 млрд. куб. метра газ”, обясни проф. Тасев. „Останалите 166 километра – от Полски Сеновец до Провадия, ще се изграждат до средата на 2021 г. Освен това 2 компресорни станции трябва да бъдат построени, но не са доставени компресорите”.

„Няма забавяне нито от страна на ЕС, нито от страна на САЩ. Това са инсинуации на Путин. България следва процедурите на ЗОП. Почти съм сигурен, че няма да спазим срока”, заяви Иван Хиновски.

Още гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си