Лечебни заведения събирали по 892 лв. и за запазване на час за операционна зала

Ангажиране на час за операционна зала срещу 892 лв., медицински изделия на стойност 1080 лв. (при доставна цена от 94 лв.), както и цени от 300 лв. за самостоятелна стая са част от абсурдните такси, които болници у нас събират от пациентите си.

„Ние покриваме това, което е регламентирано в закона. Лечебни заведения, които ползват обществен ресурс, имат право да взимат допълнителни плащания за три неща - избор на лекар и екип, самостоятелна стая и избор на индивидуален сестрински пост”, обясни в студиото на "Здравей, България" д-р Мими Виткова от Асоциацията на дружествата за доброволно здравно осигуряване.

Педиатрията в София спира приема на спешни случаи

„Има цени на стая по 300 лв., каквито няма и в 5-звездните хотели в България. Ситуацията, в която сме поставени, е или да спазваме закона и да губим клиенти, или да го нарушаваме. Нашата теза е, че обществените средства за здравеопазване са недостатъчни”, смята Виткова.

Тя разказва, че са получавали фактура за медицински изделия на стойност 1080 лв., а когато проверили цената от вносителя, тя била 94 лв. Проблем според нея се оказва, че фирмата, която продава въпросните принадлежности на болницата, е собственост на хората, които притежават и самата болница. Така печалбата не се калкулира в лечебното заведение, а във фирмата, която продава консумативите. Контролните органи обаче не проверявали подобни дейности. "Касата заявява, че тя контролира само парите, които е заплатила. "Медицински надзор" забранява да изискаме проверки заради личните данни на пациента", обясни Виткова.

БЛС оповестява информацията си за смъртта на 3-годишния Алекс

"В договора ясно е разписано какво можем да покрием ние. Има клауза, че не покриваме незаконно взети пари. Искаме да е ясно какво включва пакетът и за какво плащаме. Това е нормативен и организационен хаос. Липса на държава. Това ни пречи да работим и губим клиенти", категорична е Мими Виткова.

Друг приом е да се дава декларация на пациента, с която той се отказва от приемане по клинична пътека и бива третиран като частен пациент.

Целия разговор гледайте във видеото.