От Военна прокуратура разследват случая

14-годишното момче, което беше ударено от кола на НСО в София, остава в тежко състояние. Основните травми са в областта на гърдите, корема и лицето. Според информация от НСО за NOVA, служителят нямал никакви провинения досега.  

Кола на НСО блъсна дете в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

На кръстовището на булевард „Драган Цанков” и улица „Лъчезар Станчев” около 20 часа в четвъртък кола, управлявана от служител на НСО, удря 14-годишното момче. По информация на зад волана е бил младши сержант от службата, който е с 3-4 години стаж в системата. Той е семеен, с две деца, без провинения. 

По информация на „24 часа” той е бил късан  на изпитите през последните две години. В НСО се говори, че бащата на 28-годишния шофьор е много близък приятел на бившия шеф на службата Данчо Дяков и двамата са били колеги във Военна полиция. Снощи фаталният автомобил е возил секретаря на президента по външна политика Димитър Арнаудов, а на връщане, когато шофьорът е бил сам в колата, се е случил инцидентът.

Пред NOVA от службата поясниха, че той е кандидатсвал за шофьор на специализиран автомобил, но не е отговорил на изискванията засега. В момента е редови служител без право да вози високопоставени лица. 

По първоначална информация на източници на NOVA колата на НСО се е движила с около 40 км в час, а детето е изскочило в последния момент и е пресичало неправилно. Според очевидци, първоначално се е чул само силен трясък. Те дори помислили, че става въпрос за удар между две коли. Тъй като е било тъмно и е валяло дъжд, на този етап никой не може да каже каква е причината за инцидента.

Какво е състоянието на детето, блъснато от кола на НСО?

От военна прокуратура, които вече разследват катастрофата, уточниха за NOVA , че има записи от камери, които ще бъдат разгледани. Има и очевидци, които ще бъдат разпитани, за да бъде уточнена точната причина за катастрофата.

Пострадалото дете е с тежки травми и опасност за живота.

„Момчето е в реанимация. Има средна черепно-мозъчна травма с мозъчен оток. Има по-тежка лицево-челюстна травма, която ще подлежи на оперативна интервенция. Има контузия на гърдите и белия дроб и счупена ръката.  Все още не можем да кажем, че няма опасност за живота”, заяви изпълнителният директор на УМБАЛ „Св.Анна” д-р Славчо Близнаков.

Служителят е прибирал колата към гараж. Тя е била празна. А от Брюксел премиерът Бойко Борисов коментира, че може би НСО трябваше да дадат по-рано информация.

Борисов: НСО информираха обществеността некоректно (ВИДЕО)

„НСО е под прякото ръководство на президента. Аз не обичам да се меся в работата на другите. НСО по-навреме, по-коректно и по-бързо да информират обществеността. Всеки от нас кара кола, знае, че може да се случи. Пази Боже да има такива инциденти, адски неприятно е, но трябва коректно да се каже колата на коя институция е, имало ли е или е нямало пътник в нея. Нещо повече, опитаха се през жълти сайтове да кажат, че гавазите на Борисов са предизвикали катастрофа. Упрекът ми е, че не навреме и некоректно информираха обществеността”, каза министър-председателят Борисов.              

Ръководството на НСО е категорично, че ако се докаже вината на техен служител, той ще понесе последствия.

От президенството отрекоха служителят на НСО да е част от президентската институция. От там споделят болката на семейството на пострадалото дете и се надяват за неговото бързо и пълно възстановяване. 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си