Тя ще промени всекидневието на 100 000 французи

Най-голямата трансгранична крайградска железопътна линия в Европа - Leman Express, днес беше официално открита за широката публика в източния френски град Анмас, откъдето влакът потегли за Женева, съобщи телевизия BFMTV, цитирана от БТА.

Чие хоби издигна картата на българските държавни железници на световно ниво? (ВИДЕО)

Новата линия ще позволи жителите на Анмас, Евиан, Сен-Жерве и Анси, близо до швейцарската граница, да пътуват до Женева и Копе без прекачване, заобикаляйки езерото Леман. Очаква се това да промени всекидневието на 100 000 французи, които работят в Швейцария.

Първото въздушно такси е готово за излитане през 2025 година (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Всяка композиция ще спести пътуване на 400 автомобила, а влакът е и 25 пъти по-малко замърсяващ за околната среда. 50 000 пътници ще спестяват всеки ден по 40 минути", изтъкна на церемонията ръководителят на десноцентристка опозиционна партия "Републиканците" Лоран Вокие. Той е председател на областната управа в региона Оверн-Рон-Алп и един от спонсорите на проекта.

Свръхскоростен влак блъсна човек на гара във Франция

Построяването на линията Leman Express е струвало 1,56 милиарда швейцарски франка (1,42 милиарда евро) от швейцарска страна и 335 милиона евро за 2,5-километровата отсечка на френска територия.