Тази степен вече беше използвана двукратно при предишни стартове

Американската компания SpaceX осъществи управляемо кацане на първата степен на ракетата-носител "Фалкон-9" на морската си платформа след изстрелването. Но операцията по прехващането на носовия обтекател завърши неуспешно, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Инцидент на ракетата на Space X, която ще води хора до Марс (ВИДЕО+СНИМКИ)

Компанията на Илон Мъск пусна в Twitter запис, на който се вижда кацането на първата степен на ракетата-носител "Фалкон-9" на специалната дистанционно управляема платформа в Атлантическия океан край бреговете на Флорида. Тази степен вече беше използвана двукратно при предишни стартове.

Компанията възнамеряваше да прехване и двата елемента на главния обтекател на ракетата. Те трябваше да се приземят с парашути на гигантски мрежи, опънати на специално оборудвани морски съдове. Но елементите паднаха във водата. Сътрудниците на SpaceX възнамеряват да се доберат до тях, за да ги използват при бъдещи изстрелвания.

Ракетата-носител "Фалкон-9" беше използвана за изстрелването от космодрума в Кейп Канаверал в щата Флорида на спътника за свръзка JCSAT-1S/Kacific1. Апаратът, произведен от американската компания "Боинг", ще бъде използван от оператори за свръзка от Япония и Сингапур.