Замърсяването е най-голямата екологична причина за преждевременна смърт на планетата

Индия е водеща в света по броя на смъртните случаи, свързани със замърсяването, следвана от Китай и Нигерия, сочи доклад, публикуван в сряда, който оцени глобалното въздействие на замърсителите във въздуха, водата и на работното място, цитиран от БГНЕС.

Докладът на Глобалния алианс за здраве и замърсяване (GAHP) установи, че замърсяването е най-голямата екологична причина за преждевременна смърт на планетата, причинявайки 15 процента от всички смъртни случаи - около 8,3 милиона души.

Сред десетте държави с най-много смъртни случаи от замърсяване през 2017 г., последната година, за която има данни, бяха едни от най-големите и богати държави в света, заедно с някои по-бедните.

Индия и Китай са начело по броя на смъртните случаи от замърсяване, като смъртността им е около 2,3 милиона и 1,8 милиона, следват Нигерия, Индонезия и Пакистан.

Токсична мъгла обви Делхи (ВИДЕО+СНИМКИ)

Съединените щати, с население от 325 милиона души, са на седмо място с почти 200 000 смъртни случая. „Докладът напомня на всички, че замърсяването е глобална криза“, заяви Рейчъл Купка, изпълняваща длъжността изпълнителен директор на GAHP. "Няма значение къде живеете. Замърсяването ще ви намери."

Смъртността, свързана със замърсяването, е най-висока в някои от най-бедните страни в света, където лошата канализация и замърсеният въздух в закрити помещения са основни убийци.

Чад, Централноафриканската република и Северна Корея отбелязват най-голям брой смъртни случаи на 100 000 души (съответно 287, 251 и 202), като Индия влиза в списъка на глава от населението под номер 10 със 174 смъртни случая на 100 000 души.

"В Индия се наблюдава увеличаване на промишленото и автомобилното замърсяване от градския растеж, докато лошите санитарни условия и замърсеният въздух на закрито продължават да съществуват в общностите с ниски доходи", се казва в доклада.

Мръсният въздух подтиква към престъпления

На другия край на скалата пет държави от Арабския полуостров се нареждат сред 10-те държави в света с най-ниска смъртност от замърсяване, като Катар отчита най-ниската.

Извличайки данните си от базиран в Атланта институт, основан от Фондация Бил и Мелинда Гейтс, докладът разглежда рискови фактори в четири категории: въздух, вода, по месторабота и олово. Замърсяването на въздуха представлява комбинация от битови и външни замърсители, както и озон, докато замърсяването на водата включва опасна вода и лоша санитария.

Професионалният риск обхваща смъртни случаи от канцерогени, вторично тютюнопушене, , прахови частици, газове и изпарения, докато смъртните случаи от замърсяване от олово са тези, свързани с излагането на емисии от оловен бензин.

Това се отнася до оловото, което се е отложило и все още остава в почвата.