Темата коментира председателят на Българската асоциация по водите Иван Иванов

В четвъртък в студиото на „Здравей, България” регионалният министър Петя Аврамова заяви, че се обмисля питейна вода от София да бъде пренасочена към Перник. На заседание на Общинския съвет стана ясно, че това е трудна задача. Има ли решение на водната криза и може ли и софиянци да останат на сухо заради кризата в миньорския град коментира в ефира на „Здравей, България” Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите.

Аврамова: Държавата ще гласува "против" увеличението на цената на водата

„Свързването на водоснабдителната система на Перник с тази на Столична община е възможно, но трудно изпълнимо и скъпо. Това би могло да стане чрез свързване на най-близката точна на Владая до най-близката точка в системата на Перник. Това обаче няма да избави перничани от безводието в краткосрочен аспект”, заяви Иван Иванов.

ЗАРАДИ ВОДНАТА КРИЗА: Перничани готови да блокират АМ „Люлин”

По думите му, ако водите у нас се управляват добре,  софиянци няма да изпаднат във водна криза, дори да снабдяват Перник с вода „Трябва да си дадем сметка дали свързването на двете системи е рационално решение. По-важно е да намалим загубите по водоснабдителните системи с подмяна на водопроводите в тях. Трябва да се търсят алтернативните източници за водоснабдяване на промишлените нужди”, каза още Иван Иванов.

Кметът на Перник: Най-вероятно ще обявим бедствено положение в петък

Той коментира и предвиденото увеличение на цената на водата в Перник. „Министърът на регионалното развитие обясни, че такова увеличение няма да бъде допуснато поради настъпилите обстоятелства. Цената на ВиК услугите в страната следващите години обаче ще се увеличава. Неизбежно е. Няма как да се подобри услугата без финансови средства”, поясни председателят на Българската асоциация по водите.

Репортер: Виктория Бояджиева

Повече гледайте във видеото