"Прокуратурата ще получи пълна подкрепа по разследването на водната криза в Перник", обеща тя

Все още не е ясно дали вода от столицата ще потече към Перник. Екипи на компанията „Софийска вода” бяха на терен, за да проверят възможно ли е свързването на двете системи. Решение обаче все още няма.

Очаква се да бъде обявено бедствено положение. В ефира на NOVA регионалният министър Петя Аврамова заяви, че това е необходимо, за да може по процедурите да се работи в по-кратки срокове.

Според нея най-големият виновник за загубите на вода в цялата страна са авариите заради амортизацията на ВиК мрежата.

Министър Аврамова призова хората да плащат сметките си, за да може водоснабдителните дружества да се справят финансово.

Кметът на Перник: Най-вероятно ще обявим бедствено положение в петък

„Държавата ще гласува „против” увеличението на цената на водата”. Това посочи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в предаването „Здравей, България”.

По думите й КЕВР има законово право да предлага промени в цените, но такива не са задължителни Решенията се вземат на Общото събрание на съдружниците, а държавата е такъв с 51%. "Прокуристът на ВиК - Перник няма да вдигне цената", успокои Аврамова.

Тя е категорична, че няма регламентирано изтичане на вода към промишлени предприятия в Перник, а МРРБ ще заплати подмяната на разваления кран, през който изтичала вода. Той подава такава на два квартала и на предприятието „Стомана”. "В момента през този кран се подава вода за питейно-битови нужди за промишлената зона. Имахме намерение подмяната на стане в понеделник", обясни регионалният министър.

 

 

По думите й притокът в язовир "Студена" през миналата година е бил 41 милиона литра, а през тази - 11 милиона. 

Министър Аврамова коментира и заключението на прокурор Красимира Минчева, според което тя и министърът на околната среда и водите трябва да поемат отговорността за водната криза в Перник. "Прокуратурата ще получи пълна подкрепа по разследването си. От МРРБ и ВиК ще дадем пълна информация. Ако бъде установена вина, аз мога да нося отговорност. Ако Борисов поиска моята оставка, аз мога да я подам", коментира тя. 

Къде изчезва питейната вода на Перник?

A обявяването на бедствено положение в града щяло да позволи да бъдат съкратени сроковете за действия по предприетите мерки за борба с водната криза. 

Аврамова уточни, че тарифите за толтаксите, които са дебатирани с всички представители на превозваческия бранш, са били два пъти по-високи от приетите от Министерския съвет вчера. „Първоначалните тарифи, които предложихме са от 45 стотинки на км за Евро 6, до 90 стотинки за Евро 1. Това е за превозни средства над 12 тона и над три оси”, обясни регионалният министър.

„Смятаме, че това е разумният компромис”, каза още тя.

Повече подробности гледайте във видеото