Новият треньор на „орлите” даде заявка 2020 г. да бъде най-успешната в клубната история на „зелените”

„Лудогорец” е кралят на българското първенство”. Думите са на новия треньор на „орлите” Павел Върба, който даде заявка 2020 година да бъде най-успешната в клубната история на „зелените”. Сред приоритетите са двубоите с италианския гранд „Интер” в Лига Европа и титлата на България.

 „Аз съм тук с основната задача да се запозная с хората, които работят в „Лудогорец”. За момента оставам доволен от това, което виждам, и най-вече от организацията”, заяви в ексклузивно интервю Павел Върба.

Той коментира и предстоящата среща между „Лудогорец” и италианския гранд „Интер”.

„Зарадвах се от този жребий. „Интер” игра със „Славия” Прага в Шампионската лига. Гледал съм няколко техни мача. Ще бъде тежко. Вярвам, че българските фенове ще бъдат доволни от крайния резултат”, заяви Павел Върба.

„Мога да констатирам, че мачовете на „Славия” с „Интер” бяха доста контрастиращи. В домакинството си „нерадзурите” не успяха да победят и чехите си тръгнаха с точка. В Прага „Интер” показа много стабилна игра и показа мускули. Мачът в Милано демонстрира, че съставът има слабости и пукнатини. Надявам се ние да вземем поуките от тези мачове и да успеем да вземем положителен резултат от двата двубоя. „Лудогорец” е кралят на българското първенство. Доминира тотално. Осъзнавам, че никой няма да приеме от мен нещо различно от първото място. Още от първите ми срещи с ръководството ме привлече идеята за Шампионската лига. Именно затова аз приех тази оферта. Сам искам тази цел – влизане в групите на турнира”, посочи още Върба. 

Групите на Шампионската лига са сред основните цели на Върба в Разград.

„Ако наистина стигнем до първо или второ място в групите, това ще бъде огромен успех. Понякога и в Лига Европа подобно класиране е успех. Ще видим. Искам да добавя, че класирането в самата групова фаза е най-важното за начало”, разкри треньорът. 

„Лудогорец” преследва 9-та поредна титла на България.

„Познавам и Роман Прохазка, и Давид Бистрон, които играха за „Левски” в миналото. С „Жилина” играх срещу „сините” в квалификациите на Купата на УЕФА. Покрай наблюдаването на Роман Прохазка, който пристигна в „Пилзен” преди две години от „Левски”, познавам сравнително добре българското първенство. Повече хората си мислят, че класата тук не е толкова висока. Но аз знам, че тук има качество и първенството не е толкова слабо”, посочи Върба.

„Признавам си, че не познавам абсолютно всички български отбори. Гледал съм ЦСКА, „Левски” и „Лудогорец”. Те биха се класирали на предни позиции в чешката лига. Ще си призная, че за нас шампионската титла е по-важна. Тя ни дава пътя към Шампионската лига. Със сигурност няма да подценим мача с „Левски” за Купата на България. Ще ни бъде трудно, защото гостуваме. Ще видим какво ще излезе", добави той. 

Павел Върба обясни дали работата с чужденци е предизвикателство за него.

„В „Анжи Махачкала” работих в подобна обстановка. Повече от половината състав там бе от чужденци. Мога да кажа, че съм свикнал да работя по подобен начин. За мен това не е проблем. Не искам да сравнявам „Анжи” с „Лудогорец”. Качеството тук е малко по-различно”, заяви той.

Върба коментира и новите попълнения в отбора, които се очакват през януари.

„Предвид факта, че 8 души ще се завърнат от наем, ще видим как ще се развият събитията. Признавам, че водим разговори с ръководството на клуба. Възможно е да пристигнат футболисти през януари. Все пак няма да ви кажа имена. Всичко е въпрос на договорки”, допълни треньорът.

Павел Върба разкри и каква е целта на „орлите” за следващата година.

 „Нещата са много прости и са предначертани. Ясно е, че ще се опитаме да играем възможно най-офанзивно и да радваме публиката. Основната задача е да побеждаваме. Това е задължително, за да може 9-тата поредна титла да акостира в Разград”, заключи той.

Репортер: Борис Мутафчиев