Екип на NOVA влезе в обгорелите стаи месец след трагедията

Месец след трагичния инцидент в „Пирогов“, при който след взрив във II-ро Вътрешно отделение загинаха двама пациенти, екип на NOVA влезе в обгорелите стаи. Срещаме се с лекаря, който по време на нощното си дежурство, пръв се озовава на мястото на трагедията. Д-р Даниел Петров е човекът, който вади телата на умрелите и спасява обгазените.

Жертви и евакуация в "Пирогов" (ОБЗОР)

В онази тежка нощ той е на пост в кардиологията – един етаж над II-ро Вътрешно отделение. Спомените за ужаса, на който става свидетел, няма да изчезнат. В огъня влиза, без да се замисли, въпреки ударната вълна и пламъците.  

„Лекарят има рефлекс, особено в спешния център, независимо дали ще е пожар или идентичен случай, той така е научен и реагира по най-бързия начин“, разказа д-р Петров.

НОЩТА НА ТРАГЕДИЯТА В "ПИРОГОВ": Разказ от първо лице

Миризмата на изгоряло още се носи на етажа. Почернелите тавани, обгорелите маркучи, по които е подаван кислорода на нуждаещите се пациенти и опожарените стени напомнят за трагедията в най-голямата спешна болница.

„Работя в болницата от 1990 г. Първо бях санитар, а след това станах лекар. Дори в непрогледна тъмнина мога да ходя със затворени очи вътре. Познавам всичко. Сградата ми е много скъпа и сега гледам с тъга тази разруха“, каза още д-р Петров.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ ПО NOVA: Разказ на пожарникарите, вадили от пламъците пациентите в "Пирогов"

Въпреки тежките моменти, лекарят свързва „Пирогов“ главно с позитивни емоции. Спасеният човешки живот и искрената благодарност на пациентите са най-ценната награда в дългата му практика.

„Не само материалното радва. Радостта на хората е много по-важна. Понякога обаче напрежението и преумората надделяват. В кръга на шегата съм си мислил, че е по-добре медицината само да я преподаваш, а не да я работиш. Разбира се, никога не съм съжалявал за избора ми да бъда лекар“, сподели още д-р Даниел Петров.

Пожарът в „Пирогов” тръгнал от запалена цигара? (ВИДЕО+СНИМКИ)

Съжаление за избора си да спасява хора у доктор Петров няма, има обаче понякога моменти на огорчение, когато лекарите стават жертви на насилие.

„Хората трябва да имат повече доверие на нашата гилдия, защото тя го заслужава“, заключи лекарят.

ВСИЧКО ЗА ПОЖАРА В "ПИРОГОВ" ЧЕТЕТЕ ТУК