Кои са хората, работили по случая с шесторното убийство в Нови Искър и това край Негован?

Професия криминалист - да живееш на бързи обороти, с висок адреналин и без планове за утре. Така минават работните дни на шефа на криминологията към СДВР и заместника му. Комисарите Ангел Бадънков и Калин Ленков работят по най-тежките престъпления на територията на София. Шесторното убийство в Нови Искър, разчленените трупове на съпрузите край Негован, убийството на Дарина и малката Никол, отвличането на Адриан Златков са само част от случаите, разкрити от криминалистите към СДВР. 

Намериха човешки останки от две тела край Негован (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Тези престъпления ще ми оставят отпечатък до края на живота. Такова нещо не се забравя“, разказа началникът на криминалния отдел Бадънков.

А за да стигнат до извършителите, криминалистите често сливат деня с нощта, а службата им става втори дом.

„Конкретно за шесторното убийство и за отвличането на Адриян, около месец и половина сме били почти денонощно на работа. Прибирали сме се за много малко да спим, някои пъти не сме се и прибирали, спали сме и по служебните стаи”, разказа зам.-началникът на криминалния отдел Калин Ленков.

Такава е цената за успешния завършек на всяко тежко криминално престъпление, поне тази в служебен план. 

„Вътрешно си удовлетворен, но за сметка на това ти взима личен живот, взима ти моментите, в които твоите деца растат. Моите деца са израснали без баща. Когато се прибера, те вече са заспали. Това е съдбата на всеки криминалист“, поясни Бадънков.

Мъж изби семейството си с брадва (ВИДЕО+СНИМКИ)

През тази тежка професия служителите преминават по-леко, когато имат силен екип и 100% доверие помежду си. 

„Екипът е най-важната част. Трябва да си имаме доверие, да си помагаме. Както успехите, така и провалите да са общи“, каза Ленков.

Към днешна дата криминалистите към СДВР отчитат повече успехи, отколкото провали. По думите на комисар Бадънков при убийствата разкриваемостта е почти 100% за последните няколко години. Затова понякога се разочарова от коментарите на бивши служители в системата, които омаловажават труда на действащите правоохранители.

Двойно убийство - на майка и бебе разтърси България (ОБЗОР)

„Аз мога да ви дам статистика за последните десет години, за да видите, че престъпността намалява. И то при положение, че преди десет години София е била 1 милион и 400 хиляди, а в момента е 2 милиона“, поясни Бадънков.

Успеваемостта при разкриването на тежките престъпления криминалистите обясняват и с доброто взаимодействие с останалите институции.

„В момента МВР и прокуратурата работят в такъв синхрон, че такива престъпления, първо, че ще бъдат разкрити, второ, че извършителите дълги години ще изкарат в затвора. Няма ги вече и силовите структури. Няма и ясно изразен ъндърграунд на територията на София, което е индикация за добрата работа на полицията и прокуратурата", казват двамата криминалисти.

„А другата индикация за добре свършената работа е общественото одобрение и повишаването на доверието в МВР", казва комисар Бадънков. За него и колегите му това е най-голямата награда - да работят в полза на хората.