Предложението беше прието на извънредно заседание

Столичният общински съвет прие предложението на кмета на София Йорданка Фандъкова за повишаване на данъците за най-замърсяващите и мощни автомобили в София, както и на данъка за възмездно придобиване на имущество. Налогът за автомобилите се увеличава в зависимост от екологичния стандарт на колата и нейната мощност. Разликата в сумите спрямо тази година ще е между 7 и 40 лв., а за най-старите и мощни автомобили може да се окаже и по-голяма. При сделките с имоти, досегашният данък от 2,5 процента вече ще бъде 3.

Обсъждат вдигането на данъците в София

„Да, никой не обича да му вдигат данъците и никой политик не обича да вдига данъци. Замърсяващите автомобили обаче трябва да плащат повече отколкото тези, които не замърсяват толкова околната среда”, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Шофьорът Спас Данев има коли в двете крайности - чисто нов хибрид и стар трабант. Ще плаща едновременно и най-високия и най-ниския данък.

„Спроед мен е справедливо, защото е по-хубаво да се карат по-нови автомобили”, каза Спас.

Увеличават се част от данъците в София

Опозицията обаче не подкрепи увеличението на данъците. „Тази данъчна сурвачка ще се отрази сериозно на най-уязвимата част от населението в София”, смята Калоян Паргов, общински съветник, БСП.

„Не видях разчет къде ще отиде всяко едно допълнително левче от парите ни”, каза Борис Бонев, общински съветник.

Повече ще плащаме и когато купуваме и продаваме в София. Вече ще  ни струва 3% от стойността сделката, а досега таксата беше 2,5. Като от двете промени в хазната ще влязат 38 млн. лв. А докато общинарите гласуваха, пред сградата имаше протест срещу увеличението на данъците.

НОВИ ДАНЪЦИ: С колко ще поскъпне животът в София?