На Богоявление Теодор Цветков спаси кръста в Русе

Теодор Цветков, който спаси кръста на Богоявление в Русе, търси спонсори за участие в Световно първенство по ледено плуване в Антарктика.

За 25-годишния мъж сме ви разказвали неведнъж, защото се занимава с много благотворителни плувания. Той стана и рекордьор на Гинес, след като успя да измине 10 км, плувайки с една ръка в Русенското езеро. Събраните пари отидоха за строителство на плувен комплекс за деца с увреждания.

НА БОГОЯВЛЕНИЕ: Ледени хора и спасяване на кръст в цялата страна (ОБЗОР)

Тази година на Богоявление Теодор спаси кръста в дълбоките и студени води на Дунав за трети път. С късмета на Богоявленския ритуал победителят очаква да постигне и голямата си мечта - да представи България на предстоящото Световно първенство по ледено плуване. Има амбиция и да донесе медали.

„2500 лева са ми нужни, за да представя България на Световната купа по ледено плуване в Словения”, обяви Теодор.

Рекорд за Гинес: Млад русенец преплува 10 километра само с една ръка

И само ден след като обяви,че търси финансиране, младият мъж получи договор за спонсорство от началото на февруари. През май обаче предстои най-тежкото изпитание за него. Тогава той ще трябва да плува в ледените води на Антарктика. Необходимата сума за пътуването само на състезателя, без придружаващ екип, е 12 000 лв. И събирането й трябва да започне незабавно.

„Там е по-сериозна подготовката, защото температурата е 0 градуса, може и под 0 да падне. Аз искам на един километър да се пусна. Ще се стремя към 13 минути”, заяви плувецът.

26 езера в България ще преплува благотворително Теодор Цветков от Русе

И тъй като  няма треньор, в момента се подготвя с напътствия от опитна плувкиня в басейни и езеро край Русе. Велина Ханджиева е има 20 годишна състезателна кариера. Тя е автор на методиката, по която се тренира плувецът.

„Основно аз му пиша тренировките. Иначе той е сам в басейна, плува,изключително е съвестен,всяка тренировка се плува както трябва, с времената , които трябва. Това е, което правя. Когато имаш излишък от познания, ти ги даваш на добрите хора”, заяви Ханджиева.

Русенец преплува ледено езеро, за да помогне на болно дете

Соченият за наследник на шампиона в ледени води, има уверението именно от Петър Стойчев, че ще му даде ценни напътствия за състезанието в арктически води. И вярва , че ще успее, не само в плуването.

Всеки може да се свърже с русенеца в Facebook страницата му – Теодор Цветков – Мечтателя.